Проректор ХПІ Андрій Марченко поділився секретами професійного успіху

У музеї історії НТУ «Харківський політехнічний інститут» відбулася зустріч вчених вишу з проректором з наукової роботи ХПІ, Заслуженим діячем науки і техніки України, лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, доктором технічних наук, професором Андрієм Марченком. Захід був присвячений до Дня науки України та 70-річного ювілея видатного організатора і вченого харківського Політеху. Проректор ХПІ із задоволенням ділився досвідом і відповідав на запитання присутніх. Співробітники музею також підготували виставку, присвячену герою зустрічі.

Як розповів Андрій Марченко, любов до техніки у нього з’явилася ще в юності. Саме тому він обрав ХПІ, який закінчив у 1974 році. Тут, на кафедрі двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) факультету «Транспортне машинобудування» почалася його наукова діяльність під керівництвом видатних вчених: професорів А.Ф. Шеховцова, М.К. Шокотова, М.Ф. Разлейцева та ін.

«Талановитий організатор, справжній вчений-практик, який вирішує завдання державного рівня. Уміння дружити, надійність у відносинах, ґрунтовний підхід у всьому — всі ці якості притаманні Андрію Петровичу», — зазначив учасник заходу, професор кафедри ДВЗ, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, д.т.н. Ігор Парсаданов.

Зі свого боку, завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та експертизи товарів ХПІ, професор Євген Шапран подякував Андрію Петровичу за допомогу, яка надається вченим університету. Так, на зустрічі був присутній один з 15-ти аспірантів, підготовлених Андрієм Марченком — керівник освітнього центру «Німецький технічний факультет» НТУ «ХПІ», к.т.н., доцент Денис Мешков. Він та інші молоді вчені вишу – к.т.н., доцент Ксенія Мінакова; завідувач кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики, д.т.н. Роман Зайцев; начальник методичного відділу, к.і.н., доцент Сергій Радогуз; к.т.н., доцент Дмитро Данильченко — подякували проректору ХПІ за підтримку науки в університеті та отримали у відповідь напутні слова.

«Бажаю вам не боятися труднощів, помилок у пошуках істини. Треба бути наполегливими в досягненні мети!», — зазначив проректор з наукової роботи ХПІ, професор Андрій Марченко.

Учасники зустрічі ознайомилися з унікальними фотографіями, документами, науковими публікаціями, які були представлені на виставці, присвяченій життєдіяльності професора Марченка. Вони також написали подяку в книзі Почесних гостей музею історії ХПІ «за можливість дізнатися нове і почерпнути для себе наукове натхнення» і «за можливість дізнатися про життєвий шлях і професійне зростання видатного вченого-політехніка».

Організатори заходу: Рада молодих вчених НТУ «ХПІ», Музей історії вишу.

Довідка:

А.П. Марченко народився 6 квітня 1951 року в с. Старомайорське, Великоновосілківського району, Донецької області.

У 1968 році вступив до Харківського політехнічного інституту, який закінчив в 1974 р., отримавши диплом інженера-механіка за фахом «Двигуни внутрішнього згоряння». Потім працював на Харківському тракторному заводі, навчався в аспірантурі та докторантурі ХПІ.

Результатом плідної науково-дослідної роботи став успішний захист кандидатської (1984 р.), а потім і докторської (1994 р.) дисертацій. Будучи провідним вченим в галузі теплових двигунів, засновником наукового напряму, пов’язаного із вирішенням актуальних проблем поліпшення показників паливної економічності та токсичності теплових двигунів, він неодноразово був спікером на наукових конференціях в Болгарії, Німеччині, Чехії, Польщі, Росії, Китаї та Литві.

Пройшовши шлях від молодшого наукового співробітника до професора, А.П. Марченко очолив кафедру двигунів внутрішнього згоряння (2001-2016 рр.), а з 2000 року став проректором з наукової роботи НТУ «ХПІ».

Діяльність Андрія Петровича в цьому напрямі сприяла підвищенню рівня науково-технічного співробітництва університету з вітчизняними підприємствами, організаціями, науковими організаціями НАН України, університетами інших країн.

У 2005 р. професору Марченку було присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», в 2008 році — Андрій Петрович став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, а в 2010 році був нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України. За багаторічну працю та сумлінне служіння рідному університету і Україні на честь 135-річчя НТУ «ХПІ» проректору Андрію Марченку вручили орден князя Ярослава Мудрого V ступеня.