Становлення прогресивного вченого ХПІ Арега Дабагяна

У музеї історії НТУ «ХПІ» пройшов філософський онлайн семінар «Самореалізація людини, як особистості, на прикладі життя та діяльності видатного вченого ХПІ Арега Вагаршаковича Дабагяна». Захід було приурочено до 101-ї річниці від дня народження славетного професора, який відзначали 28 травня 2021 р. Учасники онлайн семінару — студенти 1-го курсу факультету комп’ютерних та інформаційних технологій, а також учні професора Дабагяна — відомі вчені сучасності. Почесний гість зустрічі — син професора Дабагяна, випускник ХПІ 1975р., кандидат фізико-математичних наук Олександр Ареговіч Дабагян. В ході онлайн семінару були також представлені спогади онука вченого, випускника харківського Політеху 2017 року — Давида Дабагяна. Організатори онлайн семінару — старший викладач кафедри філософії Віктор Міщенко та співробітники музею історії НТУ «ХПІ».

В ході онлайн зустрічі учасникам представили презентацію про основні віхи життєвого шляху професора А.В. Дабагяна: його становлення в ХПІ як вченого, практика, засновника кафедри автоматичного управління рухом (АУР), завідувача кафедри автоматизованих систем управління (АСУ), де готували висококваліфікованих фахівців для ракетно-космічної галузі країни.

На заході були присутні учні видатного професора: д.т.н., професор Леонід Гамбаров, випускник ХПІ 1962 р. (кафедра програмної інженерії та інформаційних технологій імені професора А.В.Дабагяна); лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, д.т.н., професор Ігор Кононенко; випускник ХПІ 1958р., професор Олексій Горєлий; завідувач кафедри моделювання систем і технологій ХНУ імені В. Н. Каразіна, випускник ХПІ 1976р., д.т.н., професор Микола Ткачук; випускник ХПІ 1957 р., к.т.н., доцент Едуард Чайка.

 «Професор Арег Дабагян — один з ініціаторів проведення перших в Союзі наукових семінарів кібернетичного напряму. У нього був особливий талант —знаходити здібних і цілеспрямованих молодих вчених», — розповів професор ХПІ  Леонід Гамбаров.

Учні  А.В. Дабагяна — відомі вчені, продовжують і розвивають справу Вчителя. Так, виступ професора харківського Політеху, Ігоря Кононенко був присвячений проблемам кібернетичних аспектів процесів інтелектуальної діяльності в корі головного мозку. Цими науковими дослідженнями в галузі медицини займався професор Дабагян. Вчений ХПІ, професор Олексій Горілий говорив про моральні й естетичні потреби людини. У своєму виступі, він також навів приклад вирішення професором Арегом Дабагяном конфліктної ситуації в науковій сфері.

«Професор Дабагян представляв можливість студентам-дипломникам виконувати актуальні науково-технічні проекти епохального значення. У наш час широко розглядаються питання моделювання ситуацій,  як в технічній, так і в соціальній сферах, які колись досліджував професор», — зазначив професор Микола Ткачук.

Політехніки пам’ятають про досягнення прогресивного професора Дабагяна. Так, його ім’ям названа кафедра програмної інженерії та інформаційних технологій НТУ «ХПІ», очолювана учнем професора, Михайлом Годлевським. У грудні 2009 р. на фізичному корпусі ХПІ, де розміщувалася кафедра АУР, було відкрито меморіальну дошку вченому. У вересні 2017 р. в харківському Політеху відкрили комп’ютерний Центр колективного користування імені А.В. Дабагяна.

Студенти-першокурсники, які брали участь в онлайн семінарі, у відгуках запропонували частіше проводити такі зустрічі. Завдяки їм, вони пізнають історію університету, досягнення вчених світового рівня, які працювали та працюють на благо НТУ «ХПІ».

Також, в день річниці вченого, представник династії Дабагян — супруга сина Олександра Наіра з рук ректора Євгена Сокола та Почесного ректора Леоніда Товажнянського отримала диплом «за вагомий внесок Арега Дабагяна в розвиток ХПІ».

 

Довідка:

 Арег Вагаршакович Дабагян (28 травня 1920р. — 26 вересня 2005р.) — вчений та педагог, фахівець в області механіки, динаміки і міцності машин, прикладної теорії коливань і систем управління, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри автоматичного управління рухом ХПІ (1964—1977рр.), кафедри автоматизованих систем управління ХПІ (1977—1990рр.), Заслужений працівник вищої школи України, академік Академії технічної кібернетики, член Міжнародної федерації з автоматичного управління та контролю від СРСР (IFAC), член редакційної колегії та редакційної ради міжнародного журналу «Engineering & Automation», Почесний доктор НТУ «ХПІ».

Вчений — автор 329 наукових статей і доповідей, 10-ти авторських свідоцтв, 12-ти монографій, дев’яти навчальних посібників, 435-х науково-дослідних звітів закритої тематики. Арег Вагаршакович підготував 51-го кандидата технічних наук, 10 докторів технічних наук, вісім з яких є завідувачами кафедр НТУ «ХПІ» та ХНУ ім. Каразіна.