ХПІ підписав нові договори з турецькими університетами

Делегація НТУ «ХПІ» на чолі з ректором вишу Євгеном Соколом відвідала чотири університети Туреччини. Серед них — Стамбульський університет Черрахпаша, Стамбульський технічний університет, Університет Бахчешехір, Стамбульський Гедік університет. За підсумками візитів, були підписані договори про співпрацю в науково-освітній сфері, а також визначені основні вектори подальшої роботи.

Зокрема, угоди передбачають партнерство за такими напрямами:

  • з Університетом Бахчешехір (Bahçeşehir University — BAU) — в галузі гуманітарних наук, соціології та соціальних питань;
  • зі Стамбульським Гедік університетом (İstanbul Gedik University) — з технічних напрямів: зварювання, технологія машинобудування, обробка металів тиском;
  • зі Стамбульським університетом Черрахпаша (Istanbul University Cerrahpaşa) — спільне вивчення матеріалів архіву Османської імперії про співпрацю України і Туреччини за останні шістсот років, який був переданий ХПІ в червні 2021 року, а також співробітництво в галузі медичної електроніки і мікроелектроніки;
  • зі Стамбульським технічним університетом (Istanbul Technical University — ITU), в зв’язку зі зміною ректора вишу, були підтверджені раніше підписані договори про дружні взаємини, а також про розширення співпраці між вишами, в тому числі — в галузі інформаційних технологій і комп’ютерних наук.

«Ми провели переговори про основні напрями нашої взаємодії та її форми. Зокрема, це — обмін студентами, аспірантами, викладачами, спільні наукові проекти. Стамбульські виші вибрали певні галузі, які їх найбільше цікавлять у ХПІ, і це — різноманітний спектр. Зараз ми формуємо листи-запрошення, щоб делегації цих університетів відвідали Харківський політехнічний інститут. Таким чином, ми сформуємо підходи до нашої спільної діяльності та зможемо укласти конкретні договори щодо запропонованих напрямів», — розповів ректор ХПІ Євген Сокол.

Довідка:

Візит до Туреччини відбувся на початку липня. До складу делегації НТУ «ХПІ», крім ректора вишу, увійшли: директор Україно-Турецького Координаційного Центру науково-технічних досліджень ХПІ Ельдар Велієв, завідувач кафедри міжкультурної комунікації та іноземної мови ХПІ Олена Горошко.

İstanbul Gedik University заснований одним з перших міжнародних інженерів-зварювальників Туреччини Халілем Каєм Гедіком у 2010 році. Мета — зміцнення співробітництва між промисловістю і університетами та підготовка кваліфікованих фахівців для розвитку зварювальних та інших технологій в Туреччині. Зараз у виші діють факультети різних напрямів: мистецтв і архітектури, права, економіки, адміністративних і соціальних наук, інженерії, медичних наук, спорту.

Bahcesehir University (BAU) заснований у 1998 році. У його складі —факультети стоматології, педагогічних наук, права, економіки, адміністративних і соціальних наук, комунікації, архітектури та дизайну, інженерних та природничих наук, медичних наук, а також інші навчальні підрозділи.

В Istanbul University Cerrahpaşa студенти можуть отримати освіту на базі таких факультетів: інженерії, лісового господарства, медичного, педагогічного, сестринської справи, стоматології, фармацевтичного, бізнес-адміністрування, економічного, спорту, та інших. Крім того, серед навчальних підрозділів — інститути судової медицини, кардіології, неврології, нанотехнологій і біотехнологій, та ін. Виш був частиною Стамбульського університету (заснований в 1453 році). Поділ навчального закладу відбувся в 2018 році — на Стамбульський університет і Стамбульський Університет Черрахпаша.

Istanbul Technical University (İTÜ) заснований в 1773 році і сьогодні пропонує 99 бакалаврських програм і 179 магістерських програм в рамках 13-ти факультетів і шести інститутів. В університеті працює понад 530 лабораторій і 35 дослідницьких центрів. İTÜ здійснює навчання за такими напрямами: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика.

У липні 2017 НТУ «ХПІ» та İTÜ підписали Протокол освітнього і наукового співробітництва між університетами. У лютому 2018 року відбулося відкриття Україно-турецького координаційного центру науково-технічних досліджень і підписання договору про співпрацю між НТУ «ХПІ» та İTÜ.