IT-прорив у ХПІ: Підсумки вступної кампанії 2021 року

У НТУ «Харківський політехнічний інститут» підбили підсумки вступної кампанії 2021 року. Студентами першого курсу денної форми навчання стали понад дві тисячі осіб. Беззаперечним лідером ХПІ за популярністю серед вступників став напрям IT, перевага надавалася спеціальностям «Комп’ютерні науки», «Комп’ютерна інженерія» та «Інженерія програмного забезпечення». Сюди вступила чверть цьогорічних першокурсників — понад шістсот осіб. Крім того, особливу цікавість абітурієнти харківського Політеху проявляли, обираючи напрям електроенергетики, філології, хімічних технологій, менеджменту.

Станом на 19 серпня 2021 року на перший курс денної форми навчання в НТУ «ХПІ» зараховано 2328 осіб (на базі повної загальної середньої освіти та на базі молодшого спеціаліста):

— бюджет — 1 487 осіб,

— контракт — 841 особа.

Цього року в переліку популярних спеціальностей університету відбулася ротація — айтішники поліпшили свої позиції і тепер посідають перші місця. Крім того, до списку повернулася спеціальність «Маркетинг». Загалом ТОП-10 спеціальностей ХПІ 2021 року виглядає так:

  • комп’ютерні науки,
  • комп’ютерна інженерія,
  • інженерія програмного забезпечення,
  • електроенергетика, електротехніка та електромеханіка,
  • філологія,
  • хімічні технології та інженерія,
  • менеджмент,
  • психологія,
  • маркетинг,
  • автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології.

Зазначимо, що лідерами із зарахування на бюджет є виключно технічні спеціальності. Це — комп’ютерні науки, електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, хімічні технології та інженерія, комп’ютерна інженерія, інженерія програмного забезпечення, прикладна механіка, галузеве машинобудування, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, енергетичне машинобудування, харчові технології.

Традиційно фаворитами для контрактного навчання в ХПІ є гуманітарні та економічні напрями. Проте, у 2021 році айтішники Політеху не лише очолили десятку «контрактників», а й розширили своє представництво в ній. Так, перше місце — у спеціальності «Комп’ютерні науки». Далі йдуть: філологія, психологія, менеджмент, інженерія програмного забезпечення, комп’ютерна інженерія, маркетинг, економіка. Вперше до рейтингу увійшли спеціальності «Кібербезпека» і «Готельно-ресторанна справа».

Таким чином, цьогорічними лідерами за кількістю зарахованих абітурієнтів стали IT-підрозділи ХПІ: Факультет комп’ютерних наук і програмної інженерії (402 особи) та Факультет комп’ютерних і інформаційних технологій (351 особа). Після йдуть такі Навчально-наукові інститути вишу: механічної інженерії і транспорту (309 осіб), економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу (298), енергетики, електроніки та електромеханіки (256 осіб), інженерно-фізичний (245 осіб), хімічних технологій та інженерії (241 особа). Факультет соціально-гуманітарних технологій набрав 226 студентів.