У ХПІ увічнили пам’ять відомого вченого-теплоенергетика Бориса Левченка

17 вересня в НТУ «ХПІ» відбулося урочисте відкриття аудиторії, яка присвячена видатному вченому-теплоенергетику, доктору технічних наук, академіку Академії наук Вищої школи, заслуженому працівнику освіти України, професору кафедри теплотехніки та енергоефективних технологій ХПІ Борису Олексійовичу Левченку.

Церемонія відкриття відбулася в Лабораторному корпусі кафедри теплотехніки та енергоефективних технологій, яку вчений очолював 22 роки. Серед почесних гостей заходу: ректор ХПІ, професор Євген Сокол, виконуючий обов’язки міського голови Харкова Ігор Терехов, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка, дочка вченого — державна уповноважена з питань гендерної політики України Катерина Левченко, директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко та інші. Серед глядачей — викладачі та студенти кафедри.

Зі значущою подією всіх привітав ректор ХПІ, професор Євген Сокол. Він зазначив, що відкривати пам’ятні дошки, аудиторії в пам’ять про видатних науковців, які зробили неоціненний внесок у розвиток вишу — це традиція харківського Політеху.

«Борис Олексійович зробив значний внесок у розвиток нашого університету, чим вписав своє ім’я у золоті сторінки історії вишу. 66 років свого життя він присвятив ХПІ. Професор Левченко з відзнакою закінчив харківський Політех, саме тут активно працював як громадський діяч, педагог, вчений, був головою профспілок студентів, пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри теплотехніки, яку очолював 22 роки», — розповів ректор ХПІ Євген Сокол.

Виконуючий обов’язки міського голови Харкова Ігор Терехов розповів присутнім, що знав вченого Левченка особисто.

«Ця людина багато віддала роботі, насправді, він жив роботою, студентами, для того щоб передати свої знання і свій досвід. Борис Олексійович виховав ціле покоління, плеяду вчених-теплотехніків. Дуже добре, що ми сьогодні відкриваємо таку аудиторію, яка дозволить дати новий імпульс освіті для вас, студенти. Тепер ви будете займатися тут у комфортних умовах!», — розповів Ігор Терехов.

Своїми спогадами про відомого вченого, людину і педагога поділилися друзі сім’ї Левченка — доктор юридичних наук Олександр Бандурка та почесний ректор ХПІ Леонід Товажнянський, зазначивши прогресивність і актуальність наукових праць вченого, його інтелігентність, мужність і вміння інтуїтивно дивитися на багато кроків вперед.

Дочка вченого Катерина Левченко поділилася: «Я дуже рада, що так активно розвивається харківський Політех, з яким пов’язані 66 років життя мого батька. Ця аудиторія імені Левченка — візуалізована історія кафедри. Тут зображені люди, які причетні до її розвитку, і сьогодні вони є тим фундаментом, завдяки якому розвивається і рухається вперед кафедра, виш і наука».

Катерина подякувала батькові за його людські якості, а також розповіла про актуальність і цінність робіт професора Левченка. За її словами, теплоенергетика є частиною життя людини, що охоплює питання, пов’язані з екологією, і навіть оплатою за комунальні послуги.

«Необхідно, щоб всі технології були енергоефективними, зберігали енергію. Над цим сьогодні активно працює кафедра. Це дуже сучасний напрям розвитку. Я вважаю, що він буде цікавим для молодого покоління, особливо для дівчат. Чим більше буде жінок у технічних науках, тим більше ми зможемо цю науку наближати до щоденних потреб життя», — зазначила Катерина Левченко.

Довідка:

Борис Олексійович Левченко (12.04.1931—19.03.2015) — доктор технічних наук, професор, академік Академії наук Вищої школи України. Закінчив з відзнакою Харківський політехнічний інститут у 1954 році за спеціальністю «Двигуни внутрішнього згоряння». Після закінчення ХПІ працював у інституті на посаді асистента кафедри загальної теплотехніки. Після захисту кандидатської дисертації був старшим викладачем, доцентом і з 1979 по 2001 р. завідувачем кафедри теплотехніки.

Кандидат технічних наук (1963), доктор технічних наук (1991), професор (1991), академік Академії наук Вищої школи України (2000).

Основні наукові напрями діяльності Бориса Левченка: використання вторинних енергетичних ресурсів, оптимізація тепловикористовуючого обладнання, екологія теплоенергетики.

Результатом його наукової діяльності є публікація понад 120 робіт у різних технічних журналах, він отримав три авторські свідоцтва. Підготував п’ять кандидатів наук. Борис Левченко розробив і читав лекційні курси: «Тепломасообмінні апарати і установки», «Технічна термодинаміка», «Загальна теплотехніка».