На міжнародній конференції в ХПІ говорили про лідерство у спорті

19 жовтня в НТУ «ХПІ» пройшла ІІ Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Психолого-педагогічні аспекти розвитку лідерського потенціалу сучасної молоді: теорія і практика». Більшість секцій конференції провели в дистанційному режимі з використанням сучасних інформаційних технологій. Секція, присвячена формуванню та розвитку лідерського потенціалу особистості у сфері фізичної культури і спорту, відбулася у Центрі лідерства ХПІ.

Відкрив роботу секції завідувач кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ім. акад. І.А. Зязюна, професор Олександр Романовський. Він розповів про складові, необхідні для формування справжнього лідера: комунікативні якості, емоційний інтелект, креативність, здатність до адаптивного управління, розвиток пам’яті, мислення та інтелекту, конфліктологічну і риторичну культури.

«Лідерство не можна розглядати, як статичний стан, його слід сприймати як динамічний процес, не забуваючи про постійний саморозвиток», — підкреслив професор О.Г. Романовський.

За його словами, проект, в рамках якого організовано і здійснює свою діяльність Центр лідерства, називається «ELITE» — «Освіта для лідерства, інтелігентності та розвитку таланту». Саме для реалізації цього проекту кафедра педагогіки і психології управління соціальними системами отримала грант за програмою Tempus.

Також свої доповіді презентували заслужені спортсмени України — тренер Національної збірної команди України з бадмінтону Геннадій Махновський і тренер юніорської збірної команди України з бадмінтону Михайло Стерін. Вони розповіли присутнім про особливості лідерства в індивідуальних видах спорту, їх ролі в становленні успішного спортсмена. Заслужений тренер України, головний тренер баскетбольного клубу «Політехнік» Валентин Кулібаба розкрив тему лідерства в баскетболі, окресливши його спрямованість і шляхи формування.

«Спільними зусиллями можна допомогти формуванню справжніх спортсменів-лідерів, здатних підкоряти нові спортивні горизонти і завойовувати престижні нагороди», — підбив підсумки конференції та наголосив на важливості взаємодії психологів і спортивного співтовариства кандидат педагогічних наук Артем Тіняков.