У ХПІ на міжнародному рівні обговорили проблеми електроенергетики, електротехніки та електромеханіки

У Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» відбувся XIX Міжнародний симпозіум «Проблеми електроенергетики, електротехніки та електромеханіки (SIEMA’2016)». Понад 100 вчених із університетів і наукових установ України, Польщі, Ізраїлю, Чехії представили свої доповіді в цих галузях науки.

Організаторами симпозіуму виступили Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» та Державна установа «Інститут технічних проблем магнетизму Національної академії наук України».

45У ході заходу працювали шість секцій: теоретична електротехніка, проблеми теорії і практики електричних машин, проблеми теорії і практики електричних апаратів, техніка сильних електричних і магнітних полів, електроізоляційна, кабельна та оптоволоконна техніка. Вперше на симпозіумі обговорювалися питання передачі електричної енергії.

У рамках SIEMA’2016 в НТУ «ХПІ» відбувся семінар, який провела компанія «АББ Україна». Компанія представляє міжнародний концерн АВВ, котрий розробляє технічні пристрої в сфері електроенергетики, електротехніки та електромеханіки. За словами кординатора симпозіуму, завідувача кафедри «Електричні апарати» ХПІ Бориса Клименка, семінари провідних електротехнічних компаній, представники яких демонструють на симпозіумі свої сучасні розробки світового рівня, вже увійшли в традицію.

Цього року семінар був присвячений пристроям або апаратам плавного пуску асинхронних двигунів — проблемі надзвичайно актуальній, адже в світі зараз працює близько 300 000 000 асинхронних двигунів, більше половини з яких нагально потребують саме такого способу пуску. На семінарі була представлена сучасна серія апаратів PSTX.

Представник компанії «АББ Україна» Сергій Мезенцев продемонстрував можливості апаратів серії PSTX, детально роз’яснюючи призначення кожної деталі. На реальному двигуні він показав, як здійснюється його плавний пуск та забезпечується можливість зменшення швидкості при обертанні вперед і назад для виконання операцій позиціонування навантаги двигуна.

Учасники семінару висловили щиру подяку організаторам і ведучому семінару, який зазначив, що компанія «АББ Україна» зацікавлена в проведенні подібних заходів. За словами С. Мезенцева, концерн АВВ і надалі має намір знайомити учасників з новими розробками в галузі електроенергетики, електротехніки та електромеханіки.

Для дослідження можливостей приладу та навчання студентів, компанія передала одну зі своїх останніх розробок – пристрій плавного пуску PSTX30–600–70 лабораторному класу кафедри «Електричні апарати».

На семінарі крім учасників симпозіуму були присутні також представники провідних проектних організацій і деяких виробничих компаній Харкова – АТ «Тяжпромелектропроект», ТОВ «Гідротехпроект», ДІПРОКОКС, ВАТ ХІ Енергопроект, ПП «Корпоративні зернові системи», Державний НДПІ основної хімії «НІОХІМ», ТОВ «Південгіпроруда», ТОВ «Харківський проектно–конструк­торський інститут «Теплоелектропроект-СОЮЗ», ПАТ «Укргідропроект», ТОВ НТЦ «Харківрелекомплект».