Стартап ХПІ презентували в фіналі конкурсу супутникової навігації у Польщі

Проект НТУ «ХПІ» «NaviGO: бюджетна мініатюрна навігаційна система безпілотного літального апарату з автоматичним управлінням польоту» («NaviGO: low-cost mini navigation system for UAV with autonomous mode flight control») представили в фіналі Європейського конкурсу супутникової навігації «European Satellite Navigation Competition — 2016 » (також відомий як «Galileo Masters 2016») в Польщі.

Над проектом NaviGO працювали співробітники кафедри комп’ютерного моделювання процесів і систем (проф. В. Б. Успенський, проф. Д. В. Бреславський, доц. М. В. Некрасова, К. Ю. Щасливець, В. О. Метелев) спільно зі співробітниками кафедри промислової та біомедичної електроніки (проф. Є. І. Сокол, проф. В. В. Замаруєв, доц. О. В. Яресько, Б. О. Стисло) та кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) і фінансів (проф. Т. В. Данько, доц. Н. В. Ширяєва) НТУ «ХПІ» (керівник проекту — професор Є. І. Сокол) та представниками Національного університету цивільного захисту України. Презентація стартапу відбулася 29 листопада у Варшаві (доповідач — доцент кафедри менеджменту ЗЕД та фінансів Н. В. Ширяєва).

9Ідея, закладена в проект, полягає в тому, щоб створити технологію серійного виробництва недорогих мініатюрних навігаційних систем, інтегрованих у систему управління польоту БПЛА, здатних до автономного (без втручання оператора) функціонування. Основний функціонал розробленого засобу досягається за рахунок створеної вченими НТУ «ХПІ», доступної за вартістю, мініатюрної навігаційної системи, інтегрованої в систему управління БПЛА, яка досягає достатньої точності комплексуванням інерційної і супутникової інформації і тому БПЛА здатний функціонувати автономно.

10За результатами відбору ведеться діалог з представниками європейських компаній, що займаються створенням і виробництвом безпілотних літальних апаратів для комерційного використання.

Усього на конкурс ESNC–2016 було подано більше 400 проектів, які презентували ідеї для додатків, програмного забезпечення, пристроїв або технологій, заснованих на супутниковій навігації.