Студент ХПІ взяв участь у міжнародному турнірі Global Game Jam Ukraine

Наприкінці січня 2017р. у Національному авіаційному університеті «Кіровоградська льотна академія» відбувся міжнародний турнір зі швидкісної розробки комп’ютерних ігор Global Game Jam Ukraine. У складі харківської команди взяв участь магістрант кафедри «Системи інформації» НТУ «ХПІ» Борис Гуровий. Політех представлений у подібному турнірі вперше.

У цьому році в хакатоні взяли участь більше 30 команд з різних міст України. За допомогою креативного мислення і знань програмування усі учасники придумували комп’ютерні ігри на тему «Хвилі». За 48 годин потрібно було створити сценарій на задану тему, озвучити створених героїв гри, у 3D-вимірному просторі відтворити модель зовнішньої обстановки та здійснити тестування гри.

«Незважаючи на те, що команда не зайняла призового місця, набутий досвід дозволить підвищити як рівень особистого професіоналізму, так і навички командної роботи. Тепер для цього в НТУ «ХПІ» є всі умови — в рамках проекту Еразмус+ «GameHub: University-Enterprises Cooperation in Game Industry in Ukraine» створено міжфакультетський науково-методичний центр «Game-Study» (НМЦ «Game-Study»)», — розповіла керівник Групи фандрайзингу відділу міжнародних зв’язків НТУ «ХПІ» Ірина Порункова.

За її словами, НМЦ «Game-Study» НТУ «ХПІ» створено з метою розробки та впровадження нових інформаційних технологій у ігрову промисловість України, підвищення рівня якості освіти студентів та аспірантів НТУ «ХПІ» та досліджень фахівців вишу в цій галузі, а також отримання навичок для розробки власних комп’ютерних ігор ветеранами АТО та непрацевлаштованими особами.

Розвитку інфокомунікаційних технологій у Харківській області також сприяє співпраця кафедри «Системи інформації» НТУ «ХПІ» зі спеціалізованим комунальним підприємством у сфері телекомунікацій «Харківські обласні комунікаційні системи» щодо реалізації заходів за обласною програмою «ІТ — Харківщина» відповідно до рішення Харківської обласної ради від 14.04.2016 р. № 109-VII.

Довідка:

Всесвітній рух Global Game Jam було засновано у 2008 році у м. Сан-Франциско (США). З того часу проект охопив 93 країни світу та залучив десятки тисяч учасників.

Раз на рік, наприкінці січня, професіонали та ентузіасти ігробудівництва збираються разом, щоб протягом 48 годин попрацювати над розробкою комп’ютерних ігор. Тема, якій ці ігри мають відповідати, оголошується центральним оргкомітетом о 17:00 за місцевим часом.

У 2016 році Global Game Jam зібрав у світі 37000 учасників, які створили 6866 ігор. Тоді ж і Україна долучилась до цієї світової події. 78 учасників із Києва, Харкова, Кропивницького (Кіровограда), Вінниці, Одеси, Запоріжжя та інших міст зібрались у Національному авіаційному університеті «Кіровоградська льотна академія» та створили 14 комп’ютерних ігор.

Основним призом для кожного учасника є, перш за все, власна розробка, яку згодом можна удосконалити та реалізувати на комерційній основі. Український оргкомітет хакатона залучає і компанії спонсорів, які нагороджують переможців цінними призами: електронними пристроями, преміями чи білетами на світові ІТ-конференції, такі як Casual Connect, Quo Vadis чи Nordic Game.

У 2017 році Global Game Jam Ukraine відбувся в Україні вдруге. Україна займає почесне місце в 50-ці з 705 локацій по всьому світу за кількістю любителів створення таких ігор.