Студент-відмінник повинен отримувати стипендію! Ректор ХПІ обговорив актуальні питання вищої освіти з народним депутатом

Студентські стипендії стали головною темою обговорення на зустрічі ректора НТУ «ХПІ», професора Євгена Сокола з народним депутатом України Валерієм Писаренком, яка відбулася в університеті.

На думку ректора, в законодавство повинно бути введено положення, відповідно до якого студент-відмінник (середній бал за підсумками сесії дорівнює 5,0) повинен отримувати стипендію, незалежно ні від яких обставин.

Слід зазначити, що в Постановах Кабінету Міністрів України (№ 1043, № 1045, № 1047, № 1050 від 28.12.2016), що регламентують питання призначення стипендій, цей момент не врегульовано.

«Ми дуже сподіваємося на допомогу у вирішенні цього питання. Адже студенти, які показують відмінні результати в навчанні, повинні обов’язково отримувати стипендію. Це дасть їм змогу зосередитися на навчанні, не відволікаючись на заробляння грошей», — зазначив ректор Євген Сокол.

За його словами, відповідні листи з цього питання керівництво університету направило на ім’я міністра освіти і науки України Лілії Гриневич і першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Співаковського.

Народний депутат Валерій Писаренко пообіцяв взяти участь у вирішенні цієї нагальної проблеми на законодавчому рівні. У його послужному списку — кілька законопроектів (1, 2, 3), що стосуються захисту прав студентів і діяльності вищих навчальних закладів.

Крім того, Валерій Писаренко запросив вчених НТУ «ХПІ» прийняти участь у ІХ міжнародному форумі зі сталої енергетики Європейської економічної комісії (ЄЕК) ООН у 2018 році. Будучи віце-головою Бюро експертної групи з енергоефективності Комітету зі сталої енергетики ЄЕК ООН, народний депутат став ініціатором проведення цього заходу.

«Ми всі знаємо, що сьогодні проблеми, пов’язані з «енергією майбутнього», не можуть бути вирішені будь-якою країною або будь-якої організацією поодинці. Тому Міжнародний енергетичний форум повинен дати старт новим формам взаємодії країн і бізнесу в сфері просування чистої енергетики», — зауважив Валерій Писаренко. Він зазначив, що щорічно в Міжнародному форумі зі сталої енергетики ЄЕК ООН беруть участь близько півмільйона представників держав-членів ООН, експерти в галузі енергетики, представники фінансового і ділового сектора, фахівці, вчені.

Як повідомив ректор НТУ «ХПІ», професор Євген Сокол, з цього приводу з народним депутатом України Валерієм Писаренком відбулася конструктивна бесіда. Крім форуму з енергетики, обговорювалися питання участі в міжнародних наукових дослідженнях, що дозволяють інтенсифікувати розробки вчених вишу в галузі енергетики, створення енергетичного кластера, а також теми підвищення якості підготовки фахівців у цих сферах.

«Безумовно, ХПІ є практично єдиним вузом у Харкові і одним з провідних університетів в Україні, який готує фахівців у галузі енергетики і займається науковими дослідженнями у цій сфері», — підкреслив Євген Сокол.