У ХПІ шанують політехніків-ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 31 рік з дня Чорнобильської катастрофи. В НТУ «ХПІ» відбулися заходи, приурочені цій «чорній» даті в історії ядерної енергетики. З учасниками-ліквідаторами наслідків Чорнобильської аварії, співробітниками ХПІ зустрілися голова профспілкового комітету Анатолій Фомін і проректор з науково-педагогічної роботи університету Юрій Зайцев.

    

    

В НТУ «ХПІ» працюють зараз 9 постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 7 учасників ліквідації наслідків на ЧАЕС та 3 евакуйованих з зони відчуження. Цих людей було набагато більше, та дехто вже, на жаль, пішов із життя. Їх пам’ять учасники зустрічі вшанували хвилиною мовчання.

Керівництво ХПІ висловило глибоку вдячність тим, хто, ризикуючи здоров’ям і власним життям,  захистили Україну, людство від можливих жахливих наслідків катастрофи.

Довідка:

26 квітня 1986 року в результаті вибуху 4 реактор Чорнобильської АЕС був повністю зруйнований. Викинуті в атмосферу продукти поділу ядерного палива були рознесені повітряними потоками на значні території, обумовивши їх радіоактивне забруднення не лише поблизу АЕС, але і за сотні і навіть тисячі кілометрів від місця аварії. Радіоактивного забруднення зазнали території багатьох країн.

Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. Радіоактивного опромінення зазнали майже 8,4 мільйона жителів України, Білорусії і Росії, з них було переселено майже 404 тисячі осіб.

Навколо місця аварії була створена 30 кілометрова зона відчуження, яка існує і до нашого часу.

Станом на 1 січня 2017 року у Харкові проживало 8,8 тис. громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, за 30 років з моменту аварії від наслідків катастрофи в Харківській області пішли з життя понад 7,5 тис. людей.