Американський бізнесмен зацікавився діяльністю ХПІ у сфері кібербезпеки

Національний технічний університет «Харківський Політехнічний інститут» відвідала американська делегація на чолі з генеральним директором компанії «Giuliani Security & Safety LLC» (GSS, США), екс-директором Департаменту поліції Нью-Йорка Джоном Хувейном. Мета візиту — знайомство з діяльністю ХПІ у сфері кібербезпеки. Зокрема, делегацію цікавила підготовка IT-фахівців з цих питань. Місце зустрічі було обрано невипадково: на сьогодні НТУ «ХПІ» — єдиний виш в країні, де навчають безпечному програмуванню.

З 2017 року НТУ «ХПІ» почав готувати фахівців у сфері кібербезпеки. Сьогодні за напрямком «спеціалізовані комп’ютерні системи» в університеті навчається 25 студентів. Для правового забезпечення кібербезпеки, а також для комплексного вирішення проблем у цій галузі, Політех співпрацює з Харківським університетом внутрішніх справ.

З американськими гостями переговори вели: проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» професор Андрій Марченко, зав. кафедри обчислювальної техніки та програмування, професор Сергій Семенов, зав. кафедри комп’ютерної математики та аналізу даних, професор Леонід Любчик, начальник відділу міжнародних зв’язків університету Олександр Гончаров.

«Кафедра обчислювальної техніки та програмування ХПІ є єдиною в Україні, яка обрала напрямок, пов’язаний з безпечним програмуванням. Це відкриває перспективи і дає переваги нашим студентам перед іншими подібними спеціальностями інших вишів», — підкреслив на зустрічі професор Сергій Семенов.

Професор НТУ «ХПІ» Леонід Любчик входить до групи Міністерства освіти і науки України з підготовки стандартів в IT-освіті.

«Основна мета програми — отримання студентами визнаних міжнародних сертифікатів у галузі кібербезпеки, — зазначив Леонід Любчик. — Це дуже складна процедура, тому що вона вимагає перегляду деяких принципів підготовки. Але провідні вузи, зокрема, ХПІ, однозначно готові до цієї програми».

Одночасно з затвердженням нового стандарту з кібербезпеки з’явилася величезна зацікавленість реальних українських і зарубіжних інвесторів до цієї програми.

У зустрічі з американською делегацією також взяв участь студент 4-го курсу кафедри обчислювальної техніки та програмування ХПІ Віктор Челак. Юнак неодноразово брав участь в олімпіадах IT-UNIVERSE, World IT Planet, Всеукраїнській студентській олімпіаді «Системи штучного інтелекту», фестивалі робототехніки та інновацій BestRoboFest (FreeStyle), інших професійних конкурсах. У 2017-му Віктор став переможцем XIX Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування.

«Навчаючись в ХПІ, я паралельно займаюся власними дослідженнями і розробками у сфері кібербезпеки. Це моє хобі. На кафедрі ми також приділяємо особливу увагу науковим публікаціям і розробкам у цій галузі», — розповів студент.

Джон Хувейн висловив упевненість в тому, що ХПІ знайде підтримку американських компаній, особливо це стосується студентів, які вивчають в харківському Політеху IT-технології.

«Зараз усе наше життя пов’язане з технологіями. Правоохоронні органи Нью-Йорка готують спеціальні підрозділи для боротьби з кіберзлочинністю. Менше злочинності — підвищується економічне зростання, бізнес відчуває безпеку і вкладає кошти», — сказав Джон Хувейн.

Він зазначив, що у цьому аспекті ХПІ відіграє величезну роль, адже готує фахівців для боротьби з кіберзлочинністю, що буде сприяти підвищенню економічної стабільності країни.

Підбиваючи підсумки зустрічі, проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» професор Андрій Марченко сказав: «Все вийде, якщо буде робота і співпраця. Якщо буде співпраця, то будуть і успіхи. Тому девіз нашого університету кожен день просування вперед».

Довідка:

Один з основних напрямків діяльності компанії «GSS» — консультування міст у сфері безпеки. Американська делегація ознайомилася з соціально-економічною ситуацією Харкова і питаннями безпеки у місті. У рамках візиту Джон Хувейн відвідав харківські вузи.