ХПІ підписав Договір про співпрацю з ХТЗ

22 вересня був підписаний Договір-Меморандум про стратегічне партнерство між Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут» та ПАТ «Харківський тракторний завод».

Це відбулося у рамках IX Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», де ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол і Олександр Ярославський, президент групи DCH і представник ХТЗ, підписали угоду про партнерство.

Рамковий договір-меморандум між НТУ «ХПІ» та ПАТ «ХТЗ» передбачає співпрацю та інтеграцію в освітній та науково-інноваційній галузях, які дозволять вирішити першочергові і стратегічні завдання, актуальні для обох сторін.

Серед завдань можна виділити наступні:

— створення умов для цільової підготовки в НТУ «ХПІ» фахівців на замовлення АТ «ХТЗ»;

— перепідготовка та підвищення кваліфікації наукових і науково-педагогічних працівників політехнічного інституту і тракторного заводу;

— залучення до співпраці представників передової світової високотехнологічної індустрії, освіти і науки, венчурного капіталу і міжнародних фондів;

— створення умов для трансферу технологій на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також реалізації спільної наукомісткої продукції.

Президент групи DCH Олександр Ярославський назвав цю подію дуже важливою. «Що таке ХПІ? Це виш, який готує фахівців. Що таке ХТЗ? Це українське підприємство, яке потребує таких фахівців. Звичайно, для нас це дуже цінно. Ми бачимо в цьому велику перспективу», — підкреслив О. Ярославський. Він також висловив надію, що співпраця з ХПІ дасть поштовх до появи нових технологій і рішень.

«Ми співпрацюємо з ХТЗ стільки ж років, скільки існує підприємство,— коментує ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол. — Більше половини кафедр університету надають науковий супровід діяльності заводу. Найпрофільнішою кафедрою ХПІ є кафедра автомобіле- і тракторобудування, де створені і розвиваються два новітніх наукових напрямки — синтез безступінчастих трансмісій транспортних засобів та просторово-топологічний підхід щодо визначення та прогнозування основних техніко-економічних показників тракторів. Підписання цього договору є значним кроком не тільки до плідного об’єднання зусиль науки, освіти і бізнесу. Це також дасть можливість істотно вплинути на розвиток машинобудування України. Крім того, для нас дуже важливо, що завод залучає до діяльності студентів. Зараз готується ще один договір про партнерство з ХТЗ з дуальної освіти наших студентів», — зазначив Євген Сокол.

 

Довідка:

IX Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» — щорічний захід, метою якого є розвиток міжнародної економічної інтеграції, демонстрація існуючих можливостей і розвиток перспектив у провідних галузях економіки України.