Італійському професору присуджено нагороду імені академіка Ляпунова

 У 2017 році завідувачу відділом інженерії та архітектури Університету Парми (Італія) професору Рінальдо Гарцієрі присуджено нагороду ім. О.М. Ляпунова.

Цю відзнаку він отримав за значний внесок у розвиток міжнародного наукового співробітництва між Університетом Парми та інженерно-фізичним факультетом НТУ «ХПІ». Завдяки цій співпраці у кращих випускників ХПІ з’явилася можливість навчатися в аспірантурі в Італії та публікувати свої наукові результати у престижних міжнародних наукових журналах.

З 2001 року Рінальдо Гарцієра є повним професором з механіки (механіка машин). Кілька років він працював директором відділу промислової інженерії, а зараз займає посаду директора департаменту інженерії та архітектури. Професор Гарцієра проводить дослідження у напрямку моделювання коливань механічних систем, взаємодії конструкцій з рідиною, механотроніки та розробляє нерозривну методологію моніторингу вібрацій.

 Довідка:

Олександр Михайлович Ляпунов (1857-1918) — видатний математик і механік. Всесвітнє визнання О. М. Ляпунов отримав завдяки своїй теорії стійкості рівноваги та руху механічних систем з кінцевим числом параметрів. Він був обраний почесним членом університетів у Петербурзі, Харкові, Казані та членом таких академій, як Академія деї Лінчеї (Італія), Французька академія наук та інші.

У Харківському технологічному інституті (зараз — Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут») О.М. Ляпунов працював приват-доцентом (доцентом) і викладачем курсу аналітичної механіки (1887–1893). Пам’ятна дошка академіку О. М. Ляпунову встановлена на будівлі Головного аудиторного корпусу НТУ «ХПІ».

«Нагорода ім. О. М. Ляпунова» присуджується Науковим комітетом інженерно-фізичного факультету ХПІ з метою заохочення видатних учених з університетів світу, які працюють у галузі механіки та прикладної математики і вносять значний внесок у міжнародне співробітництво між університетами.