У ХПІ пройшов турнір з фінансової грамотності серед школярів

Близько півсотні харківських старшокласників взяли участь у відбіркових іграх всеукраїнського турніру з фінансової грамотності, які пройшли в НТУ «ХПІ». До складу експертного журі конкурсу увійшли не лише викладачі, а й практикуючі фінансисти.

Знання школярів оцінювали представники: кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів і Міжнародного бізнес-центру ХПІ, Харківської академії неперервної освіти, ХНЕУ, Харківського університету міського господарства ім. А.Н. Бекетова, бізнесу та банківських установ м. Харкова.

За словами голови журі, директора Міжнародного бізнес-центру ХПІ Олени Решетняк, мета турніру — підвищити інтерес до фінансової грамотності, яка в нинішніх умовах важлива абсолютно для кожної людини. «Незалежно від того, виберуть потім ці школярі інженерні, медичні, економічні або IT спеціальності, все одно в житті їм доведеться приймати рішення, як гроші заробити, розподілити, інвестувати», — зазначила вона.

У тренувальному турнірі, який відбувся 4 жовтня, взяли участь 9 команд, сформованих зі старшокласників загальноосвітніх навчальних закладів м. Харкова. Серед них:

— «Золотий запас» харківської гімназії № 46 ім. М.В. Ломоносова;

— «Меркурій» харківської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 164;

— «Бізнес-сила» Московського району Харкова (учні харківського ліцею № 141 і харківської гімназії № 43);

— харківський ліцей № 107;

— харківський технологічний ліцей № 9;

— харківський ліцей № 89;

— харківська загальноосвітня школа I-III ступенів № 154;

— харківська загальноосвітня школа I-III ступенів № 110;

— харківська спеціалізована школа I-III ступенів № 73.

 

Під час змагання представники команд виступали в ролі «доповідачів», «опонентів», «рецензентів», що дозволяло їм розглянути понад два десятки фінансових питань з різних позицій. Теми обговорення були пов’язані з критеріями надійності банків, особливостями пенсійного накопичення, правилами вибору страхової компанії та інші.

В результаті відбіркових ігор кращі результати показала команда «Бізнес-сила» (учні ліцею №141 та гімназії №43). Школярі продемонстрували кращі знання у фінансовій сфері і розуміння складних економічних проблем, проявили креативний підхід під час дискусій.

«Враження від турніру однозначно позитивне. Це дуже цікаво, розвиває дітей як особистостей. Я вважаю, що такі конкурси — правильне рішення, особливо для молоді, тому, що розвивати фінансову грамотність потрібно з юнацького віку, щоб потім ми отримали суспільство думаючих людей, які розбираються у фінансовій політиці», — зазначила Ганна, учениця гімназії №46.

Викладачі та фахівці в галузі фінансів, які брали участь у цьому заході, відзначили високий рівень підготовки школярів і їхнє прагнення до знань.

«Турнір чудовий тим, що, по-перше, мотивує майбутніх абітурієнтів займатися науковою діяльністю, по-друге, розвиває їхнє логічне мислення, по-третє, у них з’являється здатність дискутувати, знаходити якісь варіанти вирішення, і здібності, пов’язані з комунікативними навичками. Вони визначаються для себе свій подальший напрямок», — розповів член журі турніру, доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів ХПІ Денис Коробков.

«Вважаю, що цей захід є суперкорисний і з точки зору профорієнтації дітей, і з точки зору мотивації їх до теорії, до математики, до логіки, і до багатьох інших речей. Сподобався рівень підготовки тієї команди, яка вже брала участь. Відразу видно, наскільки корисно і важливо дітям брати участь в такого роду турнірах», — резюмувала член журі турніру, бізнес-консультант Юлія Виходець.

Переможці відбіркового конкурсу з фінансової грамотності візьмуть участь у всеукраїнському турнірі, який пройде в Києві орієнтовно 7-8 грудня 2017р.

Довідка:

Турнір з фінансової грамотності серед харківських школярів проводиться в НТУ «ХПІ» в четвертий раз. Мета — надання науково-методичної та практичної допомоги керівникам і учням-членам команд у підготовці до участі в Турнірі юних знавців курсу «Фінансова грамотність» всеукраїнського рівня.

Організатори та члени журі заходу: Комунальний вищий навчальний заклад «Харківська академія неперервної освіти», кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів і Міжнародний бізнес-центр Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

Турнір юних знавців курсу «Фінансова грамотність» всеукраїнського рівня проводить Міністерство освіти і науки України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» спільно з ДВНЗ «Університет банківської справи», Національним банком України.