Відомий німецький вчений відвідав ХПІ

10 жовтня випускник ХПІ, видатний вчений-матеріалознавець у галузі в’яжучих матеріалів, доктор-інженер Університету будівництва і архітектури м. Веймар (Німеччина) Ганс Фішер (Hans-Bertram Fischer) приїхав в альма-матер.

У 1977р. він закінчив факультет технології неорганічних речовин університету, і є почесним професором НТУ «ХПІ», членом Академії будівництва України, організатором Міжнародної конференції з будівництва «IBAUSIL».

Мета візиту — розвиток співпраці з ХПІ, у тому числі в різних міжнародних програмах і обмін у науково-освітній сфері.

В рамках зустрічі були заплановані: лекція для студентів, переговори з керівництвом вишу, екскурсія по ХПІ — відвідування музею, кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей університету.

ХПІ представляли: професор, проректор з науково-педагогічної роботи Геннадій Хрипунов, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Гончаров, виконавчий директор Правління Асоціації випускників ХПІ Валерій Камчатний.

Геннадій Хрипунов зазначив, що зустріч відбулася завдяки ініціативі Асоціації випускників ХПІ. Обговорюючи питання науково-освітнього співробітництва, проректор харківського університету виділив найбільш перспективні напрямки і програми співпраці з німецьким вишем:

— програма Європейського Союзу ERASMUS +;

— програма Європейського Союзу з фінансування досліджень та інновацій «Горизонт 2020»;

— отримання ступеня «Магістр» для студентів ХПІ в німецьких ВНЗ.

«Сьогодні ХПІ активно бере участь в програмі ERASMUS +, маючи 14 договорів з різними вишами Європи. Крім того, вже зараз німецький технічний факультет надає можливість своїм кращим студентам, які добре володіють німецькою мовою, брати участь у відборі на стажування і навчання у Німеччині» — повідомив Геннадій Хрипунов.

Ганс Фішер відзначив, що буде радий допомогти в розвитку співпраці між ХПІ і Університетом будівництва і архітектури у Веймарі. «Дуже приємно, що з вашої сторони є інтерес до такої співпраці, що допоможе випускати фахівців із ще більш широким колом знань», — сказав він.

«Важливо підготувати кілька людей, які б знали німецьку мову. Є напрямки, які надають навчання англійською, але це частково» — додав пан Фішер, — зокрема, в програмах обміну до Німеччини важливо вчиться на німецькій мові, оскільки це дозволяє зануриться у мовне середовище, поліпшити володіння мовою і розвивати комунікацію для працевлаштування або співпраці».

Геннадій Хрипунов вручив гостю Подяку від НТУ «ХПІ» та книгу про університет, видану за підтримки Асоціації випускників.

«Я не перший раз тут, — розповідає Ганс Фішер. — Вперше після навчання я приїхав до ХПІ у 1998 році, з тих пір я практично щороку відвідую виш. Кожен раз, коли я приїжджаю сюди, то зустрічаюся з однокурсниками. Ми цікавимося які у кого результати за останні роки. Дуже радію, коли приїжджаю і бачу на території ХПІ нові будівлі, наприклад, бібліотеку, та інші зміни».

«Навчання в ХПІ мені дало дуже багато. Через те, що я знаю німецьку та російську мови, у мене було багато контактів з колегами з країн СНД. Що стосується України, то це — Київ, Львів, Харків, інші міста», — підкреслив гість з Німеччини.

Уже багато років Ганс Фішер активно співпрацює з науковцями кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей харківського політехнічного університету. Так, в рамках візиту він прочитав лекцію для студентів і викладачів цієї кафедри, яка стосувалася теми нових наукових досягнень в області в’яжучих матеріалів, зокрема гіпсу.

Ганс Фішер також відвідав музей історії ХПІ, де написав відгук у книзі Почесних гостей.