Студенти ХПІ стали бронзовими призерами Всеукраїнських змагань з перегонів автономних роботів

Павло Бєлоусов та Артем Бондаренко (група КІТ–22), студенти кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» (завідувач — д. т. н. Сергій Семенов), посіли третє місце на Всеукраїнських змаганнях за Кубок Львівської політехніки з перегонів автономних роботів. Тренував хлопців старший викладач кафедри В’ячеслав Лимаренко.

Мобільний робот повинен був  відповідати таким вимогам: максимальна ширина – 250 мм, довжина – 500 мм, а вага моделі не повинна перевищувати 3 кілограми. В ці параметри слід було вмістити електронне начиння із елементами штучного інтелекту, яке давало би змогу роботам самостійно приймати рішення на звуженій та звивистій трасі міні-автодрому.

Перед роботом стояло завдання подолання відповідної відстані з імовірними змінами траєкторії руху. Гонки за міжнародним регламентом ROBORACE проходили в умовах реальних гонок, коли всі роботи стартують одночасно, а зіткнення та аварії на трасі надають змаганням додаткових видовищ. Мобільний робот команди харківських політехніків успішно впорався з поставленими завдання та приніс їй «бронзу» змагань. Перше місце вибороли студенти Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Переможці отримали нагороди та призи від інтернет-магазину інструментів «Мастерам», річний сертифікат від сервісу з експрес-виробництва друкованих плат pcbprint.com.ua та запрошення на змагання до Технічного університету міста Лодзь (Польща).

Всеукраїнські змагання з перегонів автономних роботів за Кубок Львівської політехніки відбулися наприкінці 28 жовтня. За словами організаторів, мета змагань — стимулювання творчого, інтелектуального та духовного розвитку технічно здібної молоді, задоволення потреб у їхній самореалізації, а також розвиток і популяризація робототехніки, інформаційних технологій, прикладного програмування в Україні та світі.

У конкурсі взяли участь 15 студентських команд з НТУ «Харківський політехнічний інститут», Тернопільського національного економічного університету, Житомирського державного технологічного університету, Криворізького державного педагогічного університету,  Харківського національного університету радіоелектроніки, Черкаського державного технологічного університету, Тернопільського національного педагогічного університету, Одеського національного політехнічного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Львівської політехніки.