Підвищення інтересу молоді до науки: ХПІ провів мотиваційну конференцію

У просторі ідей Science&Museum НТУ «ХПІ» відбулася науково-практична конференція, основна мета якої — обмін досвідом у роботі зі школярами і студентами та залучення їх до науки. Учасниками стали понад тридцять представників середніх і вищих навчальних закладів Шевченківського району Харкова, які працюють у сфері фізики, хімії, біології та інформатики. Серед спікерів конференції — професор Аріельского університету (Ізраїль) відомий вчений-фізик Едуард Бормашенко, доцент ХНУ ім. Каразіна Олександр Казачков, молоді вчені ХПІ.

Конференція включала в себе презентації та дискусії на різні теми. Так, обговорювали: систему освіти в Ізраїлі, зниження рейтингу природничих наук серед молоді, особливості складання мотиваційних лекцій для школярів, досвід створення заходів для популяризації науки у креативних просторах «Science&Museum» і «Scientific Underground (Науковий андеграунд)», методи підготовки вчителів фізики та інші теми.

Про особливості освіти в Ізраїлі, відмінності між системами навчання двох країн, деталях вступу до університетів та інших темах розповів професор Аріельского університету Едуард Бормашенко.

Проблеми популярності науки і вибору майбутньої професії серед молоді торкнувся доцент кафедри промислової та біомедичної електроніки, голова Ради молодих вчених НТУ «ХПІ» Роман Томашевський. Він представив гостям актуальну статистику вибору спеціальностей школярами, зазначивши, що технічні спеціалізації (крім IT-сфери) у порівнянні із гуманітарними, користуються зниженим попитом. За словами Романа Томашевського, головною метою Ради молодих вчених є популяризація технічних і точних наук серед молоді. Вчений підкреслив, що цю місію в ХПІ виконує навіть приміщення, в якому проходить конференція (креативний простір «Science&Museum»), яке розраховане на розвиток неформальної дитячої освіти, в тому числі  інклюзивної. «Насправді ситуація непроста. Ми зараз говоримо про те, що знижується інтерес до точних наук. Молоде покоління надає перевагу освітнім програмам, які мають будь-яку ігрову форму. Ми це використовуємо, створюючи різні форми ігрового проектування, до яких учні активно долучаються», — зазначив Роман Томашевський.

Більш докладно про досвід Політеху у проведенні різних молодіжних проектів розповіли інші спікери від ХПІ — старший викладач кафедри історії науки і техніки Сергій Радогуз, старший викладач кафедри органічного синтезу і нанотехнологій доцент Сергій Петров, доцент кафедри етики, естетики та історії культури Василь Маліков.

Так, масштабним заходом для дітей та школярів стали «Канікули з Політехом», коли у період осінніх канікул викладачі ХПІ проводили для них майстер-класи, лекції, воркшопи, ігри. Один з організаторів цього проекту, доцент Політеху Сергій Петров вважає, що сьогодні потрібно шукати нові форми подачі інформації для дітей: «Їм цікаві не прості, а інтерактивні лекції, в яких можна брати активну участь, спостерігати різні досліди», — сказав молодий вчений.

Кілька доповідей на конференції були присвячені викладанню фізики. Так, доцент ХНУ ім. Каразіна Олександр Казачков розповів про закордонні методи педагогіки, зокрема про викладання фізики у США. Учитель фізики харківського ліцею №89 Тетяна Сарій і керівник методичного об’єднання вчителів фізики (Шевченківський район, м. Харків) Олена Євлахова представили доповідь про підготовку вчителів фізики для роботи у сучасних умовах.

У програмі заходу були також перегляд документального фільму «Rock’n’Roll Physics», відвідування лабораторій Політеху.

Підводячи підсумки цієї зустрічі, представники НТУ «ХПІ» відзначили важливість співпраці шкіл та університетів і запросили всіх бажаючих брати участь у майбутніх заходах вишу.

Довідка:

Едуард Бормашенко — ізраїльський фізик, професор Аріельского університету. Народився в Харкові у 1962 році. Закінчив Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна (кафедра фізики кристалів). Захистив кандидатську дисертацію у московському Інституті пластичних мас. З 1998 року працює в Аріельском університеті. Професор, завідувач лабораторією полімерних матеріалів. Галузь наукових інтересів — Soft Matter Physics (поведінка рідин у електромагнітному полі, супергідрофобність та інші). Автор 100 наукових публікацій статей та 11 патентів, понад 30 доповідей на міжнародних наукових конференціях.

Креативне простір НТУ «ХПІ» «Science & Museum» використовується для проведення різних освітньо-розвиваючих зустрічей зі школярами та дітьми, в тому числі й інклюзивної спрямованості.

Проект ХПІ «Scientific Underground (Науковий андеграунд)» створений для підтримки наукової діяльності молодих вчених і студентів. Тут проводяться різні презентації, дискусії, зустрічі, присвячені розвитку і популяризації науки.