Відомий американський фінансист у ХПІ вчив українську науку заробляти

В НТУ «ХПІ» відбулася зустріч з представником венчурного фонду Ukraine Phoenix Venture Capital Fund Чарльзом Уайтхедом (Сharles К. Whitehead) на тему «Комерціалізація наукових розробок провідних вищих навчальних закладів та науково-дослідних інститутів Харкова». Учасниками зустрічі стали представники провідних навчальних і наукових установ Харкова.

Спеціаліст у фінансовій сфері Чарльз Уайтхед прочитав лекцію, яка стосувалася таких питаннь: практичні аспекти комерціалізації розробок, капіталізація об’єктів інтелектуальної власності, правильна презентація своїх розробок інвесторам і фондам, патентування у США та інші.

У рамках заходу також виступили співробітники НТУ «ХПІ»: заступник науково-дослідної частини університету к.т.н. Руслан Кривобок та представник Індустріальної групи «УПЕК», професор кафедри механіка суцільних середовищ і опору матеріалів ХПІ Едуард Сімсон.

Так, заступник науково-дослідної частини НТУ «ХПІ» Руслан Кривобок розповів про інноваційні системи, які працюють і впроваджуються у Політеху. До них відносяться: Центр комерціалізації інтелектуальної власності, Центр трансферу технологій та ТОВ «Науковий парк НТУ «ХПІ» та інші. За його словами, виш займає лідируючі позиції у галузі створення об’єктів інтелектуальної власності. «Університет щорічно отримує понад 90 патентів на винаходи та корисні моделі. Ми приділяємо значну увагу комерціалізації наукових розробок через виконання господарських договорів з підприємствами та організаціями України. Зокрема, у 2017 році ХПІ підвищив на 30 відсотків обсяг виконаних робіт у порівнянні з минулим роком», — сказав заступник НДЧ НТУ «ХПІ» Руслан Кривобок.

За результатами цієї зустрічі і взаємодії вчених Харкова з венчурним фондом Ukraine Phoenix Venture Capital Fund буде видано каталог інвестиційно-привабливих інноваційних розробок науковців, який буде представлений потенційним інвесторам США.

Нагадаємо, відомий фінансист і представник венчурного фонду Чарльз Уайтхед вже відвідував ХПІ. Навесні 2017 року він прочитав цикл лекцій для аспірантів і наукових співробітників, а у липні провів зустріч з вченими ХПІ на тему комерціалізації наукових розробок.

Довідка:

Чарльз Уайтхед (Сharles К. Whitehead)  американський банкір, фахівець з фінансових ринків, бізнес-трансакцій, фінансових інструментів інвестування, капіталізації нематеріальних активів.

Сфера інтересів: капіталізація ОІВ (об’єктів інтелектуальної власності), створення в Україні інноваційної інфраструктури, що залучає науковий потенціал України в міжнародне середовище комерціалізації наукових розробок, створення венчурного фонду.

Зараз Чарльз Уайтхед — спів-директор Cornell Tech (Нью-Йорк), професор Корнельського Університету (Cornell Tech, Cornell University, New York) і Школи права Корнельського Університету (Cornell Law School, Business Law).

Деякі бізнес-позиції: член Апеляційного Суду США, керуючий (Managing Director) в Nomura Securities International, Inc. (New York), член Ради директорів (Board of Directors) Salomon Brothers, керуючий банківського комітету (CitiBank, CitiGroup).