Новий науковий центр і перший великомасштабний договір: ХПІ розширює співробітництво з Туреччиною

Делегація Стамбульського технічного університету (İTÜ) прибула до НТУ «ХПІ» з дводенним візитом. 1 лютого відбулося урочисте відкриття Україно-турецького координаційного центру науково-технічних досліджень і підписання договору про співпрацю між НТУ «ХПІ» та İTÜ.

В урочистому відкритті нового наукового центру взяли участь: ректор Стамбульського технічного університету професор Мехмет Караджа (Mehmet Karaca), ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол, інші представники вишів-партнерів, а також освітньої та наукової громадськості Харківського регіону. Учасники відзначили, що головне завдання Україно-турецького координаційного центру науково-технічних досліджень — прискорити процес комерціалізації наукових розробок.

«Завдяки фінансовому внеску наших турецьких партнерів був створений цей офіс, який, я впевнений, дозволить нам разом успішно рухатися вперед. Харківський Політех історично має хорошу наукову школу. Досвід турецької сторони у вирішенні питання комерціалізації наукових розробок, а також залучення турецького бізнесу, наукових, освітніх товариств може дати позитивний результат. Тут, у науковому Центрі, будуть визначати перспективні проекти для того, щоб запропонувати українським і турецьким бізнесменам для інвестування», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол. Він також подякував керівництву Харківської обласної державної адміністрації та безпосередньо губернатору Юлії Світличній за підтримку такого важливого для регіону проекту. За словами заступника директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Олександра Труша, відкриття Центру — початок великої співпраці, яка принесе користь як ХПІ і вищій школі держави, так і, загалом Україні і Туреччині.

Ректор Стамбульського технічного університету Мехмет Караджа підкреслив, що відкриття Центру — лише початок співпраці у науковій і технологічній сферах: «Капітал, який вкладається у наукові розробки не має національності. Ми розуміємо, що в Україні є дуже хороший науковий потенціал. Зараз прийшов час зробити комерціалізацію цих наукових проектів».

У новому Центрі було підписано договір про співпрацю між НТУ «ХПІ» та Стамбульським технічним університетом (İTÜ), який став підсумком двосторонніх переговорів і зустрічей між представниками вишів двох країн, які велися протягом більш ніж півроку. Договір передбачає проведення спільних наукових досліджень і розробок інноваційних технологій у галузі електроніки, машинобудування, космосу, авіації та інших. Згідно з документом, ХПІ та Стамбульський технічний університет будуть також спільно працювати у галузях розробки двигунів внутрішнього згоряння, систем передачі, електронних блоків управління і матеріалів. Так, İTÜ бере на себе організацію сертифікованих програм, орієнтованих на системи дизельних енергоблоків, в яких візьмуть участь представники науково-педагогічного складу НТУ «ХПІ». İTÜ також готовий надати стипендії для турецьких студентів, які будуть виконувати магістерські та докторські програми у харківському ВНЗ. Крім того, університети будуть розробляти наукові проекти, пов’язані з технологіями двигунів Power-Pack, матеріалознавством та іншими узгодженими галузями. Координувати спільний проект двох університетів буде новий Україно-турецький координаційний центр науково-технічних досліджень. Відповідний договір підписали у рамках Угоди про розвиток співробітництва між двома університетами у галузі наукових досліджень і освіти (від 11.07.2017).

За словами директора Центру, проректора НТУ «ХПІ» Ельдара Велієва, підписання Договору про створення такого Центру і проведення спільних наукових досліджень стало першим кроком в об’єднанні наукових потенціалів двох країн: «Наше завдання — створити такий міст, який об’єднає науку двох країн, дасть можливість зробити комерціалізацію наукових розробок. Сподіваємося, що з підтримкою наших партнерів, ми зможемо показати реальні результати».

Представникам делегації зі Стамбульського технічного університету також презентували найбільш перспективні науково-технічні проекти ХПІ. Свої розробки представили: директор науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту «Молнія» Сергій Буряковський, професор кафедри загальної та неорганічної хімії Марина Ведь, завідувач кафедри автомобіле- і тракторобудування Вадим Самородов.

Програма дводенного візиту вчених і бізнесменів з Туреччини до НТУ «ХПІ» також передбачає: обговорення проектів, презентованих науковою громадськістю Харкова, представлення доповіді ректора Стамбульського технічного університету професора Мехмета Караджі на тему «Університет: Зміни. Перетворення. Майбутнє».

Більше світлин на сторінці прес-служби НТУ «ХПІ» у Facebook

Довідка:

Стамбульський технічний університет надає 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських і докторських програм. Крім того, в інституті працює 360 лабораторій і 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь в програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання за такими напрямками: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика. У Стамбульському університеті успішно функціонує технопарк з грошовим обігом в 1 млрд. доларів, де працює понад 200 фірм. Третина випускників університету задіяні у наукових дослідженнях, які проводяться в цих компаніях.