Проректор ХПІ виступив на засіданні ВР з інноваційними пропозиціями

Андрій Марченко, проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ», взяв участь у парламентських слуханнях на тему «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку».

У своїй доповіді професор Андрій Марченко наголосив, що національна інноваційна система може ефективно функціонувати лише при узгодженій взаємодії державної системи «освіта — наука — бізнес — влада». На його думку, за останні 20–25 років в Україні не вдалося створити ефективну систему державної підтримки і умови для функціонування і розвитку національної інноваційної системи. Він підкреслив, що в першу чергу це стосується фінансування вітчизняної освіти і науки, збереження науково-освітніх кадрів. Так, згідно статистичних даних 2016 року в Україні на фінансування науки було виділено 0,48% від ВВП, що, наприклад, у 10 разів менше, ніж в Ізраїлі (більше 4% від ВВП). Один із наслідків недофінансування науки — скорочення підготовки новаторів, тобто фахівців з вищою технічною освітою, особливо з глибокою фізико-математичною підготовкою. Було зроблено висновок стосовно того, що стан національної інноваційної системи зараз важко назвати задовільним.

Всупереч такому стану інноваційної системи України, провідні вітчизняні університети зберегли потенціал для вирішення загальнодержавних інноваційних задач. «Фахівці Науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту «Молнія» ХПІ допомогли вирішити загальнодержавну проблему. Вона була пов’язана із забезпеченням стійкості оболонки нового саркофагу на ЧАЕС при враженні потужними блискавками. Крім НДПКІ «Молнія» необхідні дослідження не змогла провести жодна інша науково-технічна установа України. Таких виконавців не знайшли і за кордоном», — розповів Андрій Марченко.

У своїй доповіді він також звернув увагу учасників засідання на питання, пов’язані з підвищенням обороноздатності України та її експортного потенціалу: «Сприяння розвитку Міжгалузевого центру двигунобудування для бронетехніки (до його складу входять 15 кафедр ХПІ) є надзвичайно важливим. Цей центр — інноваційна структура, інструмент вирішення науково-технічних проблем щодо модернізації і створення ДВЗ для бронетехніки, в тому числі і до потужності 1500 к.с. У свою чергу це буде сприяти вирішенню актуальних проблем з підвищення обороноздатності України та поліпшення експортного потенціалу держави». Андрій Марченко вніс пропозиції вчених НТУ «ХПІ» стосовно розвитку інновацій в системі військово-промислового комплексу України для розгляду в парламенті.

Довідка:

Парламентські слухання на тему: «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку» проводилися на виконання Постанови Верховної Ради України від 8 лютого 2018 року № 2291-VIII.

Мета засідання — широке громадське обговорення стану та стратегічних напрямів інноваційного розвитку України, законодавчого забезпечення формування національної інноваційної системи України, визначення ключових завдань органів державної влади України, місцевого самоврядування та громадянського суспільства  щодо забезпечення ефективної реалізації поставлених завдань.

У заході взяли участь представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представники наукових та громадських організацій, бізнесу, вчені та експерти.