ХПІ організував Круглий стіл присвячений екології мегаполісу

У Харківській державній бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбувся круглий стіл «Екологія мегаполісу: проблеми і шляхи вирішення». Серед учасників більше 60 осіб: наукові співробітники вишів і технікумів Харкова, студенти-біотехнологи НТУ «ХПІ», студенти-екологи ХНУ ім. В.Н. Каразіна, інші. Організатор — кафедра біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ».

Мета зустрічі — обговорити проблеми екології Харківського регіону, знайти способи захисту навколишнього середовища. Програма заходу включала презентації на екологічну тему і обговорення доповідей. Присутні також могли побачити тематичну виставку літератури «Інновації в екологічній сфері: потенціал для впровадження в Україні».

Свої доповіді представили:

– д.м.н. професор Харківської медичної академії післядипломної освіти, професор кафедри біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ» Василь Россіхін: «Екологія житла»;

– директор Харківської міської громадської організації «Енергія миру» Тетяна Суханова: «Виховання ЕКО-мислення, ЕКО-дій і нової ЕНЕРГО-культури»;

– начальник відділу науки та інновацій КП «Харківводоканал» Микола Горох: «Тверді побутові відходи. Проблеми накопичення і технологія переробки»;

– кандидат с/г наук, зав. лабораторією біоземлеробства ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського» Лариса Шедей: «Якість органічних продуктів. Міфи та факти».

В обговоренні представлених доповідей брали участь вчені і молоді дослідники. З доповненнями до тем, які розглядалися, виступили: професор кафедри біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ» Микола Клещев; професор, декан факультету соціально-гуманітарних технологій НТУ «ХПІ» Андрій Кіпенський; доценти ХНУ ім. В.Н. Каразіна, кандидати біологічних наук Михайло Яковенко та Олександр Марковський; доцент Харківського національного медичного університету В’ячеслав Лапшин.

В результаті роботи Круглого столу була сформована громадська екологічна група для роботи над проектами щодо усунення сміттєзвалищ у селищах Бабаї і Дергачі (Харківська обл.). За словами професора кафедри біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ» Миколи Клещева, сьогодні питання переробки сміття стоїть дуже гостро не тільки у цих місцях, але й в цілому в Україні. Мета створеної робочої групи — організація заходів для вирішення питання переробки сміття та захисту екології в регіоні.

Також представники кафедри біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ» організували Круглий стіл «Жінки в історії науки», який відбувся 6 березня 2018 року. Захід пройшов у харківській науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка. Близько півсотні науковців та студентів обговорили роль жінки у науці та їхні досягнення і подивилися тематичну виставку літератури «Жінки в суспільстві і науці». Були представлені наступні доповіді:

– «Жінки в науці» — к.м.н. доцент Харківської медичної академії післядипломної освіти  Олексій Бухмін,

– «Жінки і космос» — заслужений лікар України, лікар харківської обласної дитячої клінічної лікарні Сергій Суманов,

– «Жінки і винахідництво» — д.м.н. професор Харківської медичної академії післядипломної освіти, професор кафедри біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ» Василь Россіхін.