Справжній STEM у ХПІ

НТУ «ХПІ» відвідав віце-президент міжнародної організації «Hand-on Science Network», фахівець у галузі прикладної оптики Хосе Беніто Васкес Дорріо. В рамках проекту ХПІ «Канікули з Політехом і Арсеналом Ідей Україна» він провів серію майстер-класів для школярів і вчителів.

Під час візиту до ХПІ віце-президент міжнародної організації «Hand-on Science Network» Хосе Беніто Васкес Дорріо (ісп. José Benito Vázquez Dorrío) зустрівся з ректором НТУ «ХПІ» Євгеном Соколом, а також проректором Геннадієм Хрипуновим, директором Інституту енергетики, електроніки і електромеханіки НТУ «ХПІ» Романом Томашевським, доцентом кафедри динаміки і міцності машин Олексієм Ларіним. Мета — обговорення питання популяризації науки і впровадження STEM-освіти.

«Сьогодні недолік системи освіти у тому, що студенти не хочуть займатися наукою або вибирати інженерні професії. Така проблема існує в багатьох європейських країнах», — розповідає Хосе Беніто Васкес Дорріо. За його словами, в Іспанії це питання вирішують за допомогою міністерських програм з перепідготовки вчителів. Сьогодні потрібно знаходити способи пояснення і викладання науки по-новому, у доступній формі — поєднувати теоретичну науку та її практичне застосування.

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол також зазначив, що проблема науки — програма освіти та методи викладання. «Вища освіта — це продовження шкільної, тому важливо, щоб вчителі давали дітям практичні уявлення про науку. Потрібно зацікавити дітей, давати їм мотивацію. Якщо цього не робити, то в освіти не буде майбутнього», — сказав Євген Сокол.

Під час переговорів було висунуто пропозицію про співпрацю в просуванні STEM-освіти, а також розвиток контактів між науковими спільнотами Іспанії та України.

Того ж дня фахівець у галузі прикладної оптики Хосе Беніто Васкес Дорріо провів два майстер-класи:

  • практичний майстер-клас для дітей «Справжній STEM»;
  • семінар «Hands-on Physics Experiments», орієнтований на вчителів, методистів, студентів і популяризаторів науки.

Відео про STEM-освіту у ХПІ дивіться за посиланням
Фоторепортаж «Канікули з Політехом і Арсеналом Ідей Україна» на сторінці прес-служби НТУ “ХПІ” у Facebook

Довідка:

Хосе Беніто Васкес Дорріо (ісп. José Benito Vázquez Dorrío) – відомий у світі популяризатор науки, кандидат фізичних наук, фахівець у сфері прикладної оптики. Працює в Школі гірничої та енергетичної інженерії Університету м. Віго (Іспанія); доцент, дослідник, відповідальний за управління дослідницькою освітою, навчання вчителів та підтримку освітніх проектів. Є віце-президентом міжнародної організації «Hand-on Science Network», головною метою якої є розвиток наукової грамотності за допомогою широкого використання практичних досліджень. Його курс «Практичне навчання з фізики» в Університеті Віго отримав нагороду IBM в номінації «Science on Stage» у 2016 році. На сьогоднішній день Хосе Беніто є розробником більше 200 експериментальних заходів, які використовуються для навчальних курсів різноманітного рівня (університети, середні школи тощо), включаючи інформацію в різних форматах і вивчення різних предметів, суміжних з фізикою.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» – наука, технологія, інженерія і математика. Це взаємозв’язок і тісний контакт тих областей знань, які дозволяють дитині зрозуміти непростий і вкрай цікавий навколишній світ у всьому його різноманітті. Завдяки STEM-підходу діти можуть вникати у логіку явищ, що відбуваються, розуміти їх взаємозв’язок, вивчати світ системно і тим самим виробляти в собі допитливість, інженерний стиль мислення, вміння виходити з критичних ситуацій. Це— кардинально новий рівень розвитку дитини!