Вітаємо Почесного ректора НТУ «ХПІ» з 85-річним ювілеєм!

Сьогодні, 26 квітня відзначає своє 85-річчя Леонід Леонідович Товажнянський — Почесний ректор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений працівник вищої школи Української РСР, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Почесний академік Академії педагогічних наук України.

Шановний Леоніде Леонідовичу!

Колектив НТУ «ХПІ» від щирого серця вітає Вас з ювілеєм! Впевнені, що час не владний над людиною Вашої енергії, Вашого творчого натхнення. Ми впевнені, що досягнутий Вами життєвий рубіж — одна зі сходинок до нових звершень, творчих пошуків та перемог!

 У цей знаменний день бажаємо Вам доброго здоров’я, невичерпної енергії, гармонії, зберегти на довгі роки ті високі людські і професійні якості, які допомогли Вам здобути любов і повагу колег!

 Нехай доля завжди буде прихильною до Вас, а зроблене для людей добро повернеться сторицею!

Довідка:

Леонід Леонідович Товажнянський пройшов трудовий шлях від асистента, доцента, проректора з навчальної роботи (1970–1990 рр.), завідувача кафедри «Загальної хімічної технології процесів і апаратів» (з 1977 р. по теперішній час; з 2005 р. кафедра має назву «Інтегровані технології, процеси та апарати»), першого проректора (1990–1999 рр.) до посади ректора Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (1999–2015 рр.).

Працюючи на керівних посадах, Товажнянський Л.Л. сприяв розвитку університету: в 2000 р. ХПІ отримав статус Національного вищого навчального закладу України, в 2010 р. — статус дослідницького університету. Він зробив значний внесок у створення великої кількості спеціальностей, що адаптовані до вимог європейських університетів, і в 2005 р. ХПІ приєднався до Болонського процесу (підписано Magna Charta Universitatum — Велику Хартію Університетів у м. Болонья, Італія).

Леонід Леонідович доклав зусиль до розвитку навчального процесу і наукових досліджень, підвищення рівня професорсько-викладацького складу: вченим ХПІ протягом 10 років було присуджено 12 Державних премій України в галузі науки і техніки.

Товажнянський Л. Л. активно сприяв створенню семи нових факультетів в НТУ «ХПІ», 18 кафедр та відкриттю 33 нових спеціальностей. З шести діючих вузів, які були засновані як філії ХПІ, він особисто брав участь у створенні Сумського державного університету і Кременчуцького політехнічного інституту.

Приділяючи особливу увагу зміцненню матеріально-технічної бази НТУ «ХПІ», він також брав участь у проектуванні та будівництві двох навчальних корпусів, Палацу спорту, спортивної бази в м. Алушта, науково-дослідницького комплексу інституту «Молнія». За його особистою участю створені медичний центр і центр первинної медичної допомоги студентам, а також сучасний центр високих технологій в машинобудуванні.

У 1995 р. за його ініціативи в ХПІ також створено Центр енергозберігаючих інтегрованих технологій, дослідження в якому ведуться спільно з вченими Великобританії, Росії, Бельгії, Франції, Румунії, Чехії.

У 2004 р. проф. Товажнянський Л. Л. ініціював будівництво фундаментальної бібліотеки НТУ «ХПІ» на 2 млн томів, яку було введено в дію в 2012 році.

Науковець особисто сприяв зміцненню міжнародного співробітництва НТУ «ХПІ» з 98 університетами і фірмами з 32 країн світу (США, Німеччина, Франція, Росія, Англія, Австрія, Польща, Угорщина та ін). Тільки в 2012 р. в університеті координувалося 33 міжнародних проекти.

Професор Товажнянський Л.Л. є одним із засновників і керівників наукової школи в галузі гетерогенно-каталітичних процесів і інтенсифікації тепло- і масообміну у виробництвах аміаку, азотної кислоти, метанолу, нафтопереробки та інших. Так, за проектом, який створили вчені НТУ «ХПІ» школи проф. Товажнянського Л. Л. разом зі шведською фірмою «Альфа Лаваль», було виготовлено і встановлено в 18 областях України понад 2500 теплопунктів.

Вчений є автором 620 наукових робіт, серед яких: 315 статей, 23 монографії, 74 підручники та навчальні посібники, 22 авторських свідоцтва та патенти на винаходи, понад 150 доповідей. Він підготував шість докторів та 18 кандидатів технічних наук.

У 2013 році професора Леоніда Леонідовича Товажнянського нагородили двома орденами «Ярослава Мудрого» IV i V ступенів. У 2017 році Почесного ректора ХПІ визнано Послом миру. Це почесне звання йому присвоїла Федерація Всесвітнього Миру (Universal Peace Federation), громадська організація, створена з метою побудови миру в усьому світі.

На теперішній час професор Леонід Товажнянський працює Почесним ректором Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», радником ректора і обраний головою Вченої ради університету.