Колишні військовослужбовці пройшли перепідготовку за програмою НАТО — Україна

Першого червня 2018 року відбулася урочиста церемонія випуску слухачів профкурсів за програмою НАТО—Україна з перепідготовки військовослужбовців. Вони пройшли навчання за напрямами «Сучасні технології інформаційних систем» та «Менеджмент та ділове адміністрування» в Міжгалузевому інституті післядипломної освіти НТУ «ХПІ». Свідоцтва про успішне завершення курсів отримали 44 випускники.

Їх привітали: проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» професор Олександр Труш, менеджер програми НАТО—Україна з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт та його заступник — Олександра Огороднікова, директор Міжгалузевого інституту післядипломної освіти НТУ «ХПІ» Юрій Паржин, військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату полковник Юрій Калгушкін, директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов.

Від імені голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної Олексій Максимов подякував партнерам з НАТО за допомогу в питаннях соціальної адаптації колишніх військовослужбовців.

Нагадаємо, попередній випуск слухачів, які пройшли навчання за програмою НАТО—Україна з перепідготовки військовослужбовців, відбувся в лютому 2018 року. Свідоцтва про успішне завершення курсу «Сучасні технології інформаційних систем» отримали 44 випускники.

 

Довідка:

З 2000 року НАТО підтримує Україну в реалізації Програми перепідготовки колишніх військових, які прагнуть підвищити свої шанси на працевлаштування у цивільній сфері.

Управління НАТО з економічних питань безпеки та оборони у 1999 році започаткувало в Україні програму мовної підготовки, спрямовану на надання допомоги колишнім військовим, або таким, котрі невдовзі будуть звільнені у запас.

З 2007 року, як відповідь на потреби ринку праці та у зв’язку із зростанням обсягу фінансування, було започатковано напрямок економічних дисциплін, що викладаються на базі досвідчених українських навчальних закладів та тренінгових інституцій.

Мета Програми — підтримка України у питаннях соціальної адаптації кадрових військовослужбовців.

Програма надає можливість пройти підготовку за такими напрямками як менеджмент, маркетинг, англійська мова, економіка малих підприємств, радіоелектроніка, дизайн, інформаційні технології, охорона, навігація маломірних суден та ін.

Подібні курси проходять в понад 60-ти містах та селищах по всій території України. Цивільний бюджет, затверджений на 2018 рік, дозволить здійснити перепідготовку близько 800 осіб.

Наразі вже близько 10 000 колишніх військовослужбовців пройшли навчання за Програмою НАТО з перепідготовки.

Міжгалузевий інститут післядипломної освіти Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» з 2009 року бере участь у програмах НАТО —Україна з перепідготовки (професійного навчання) та соціальної адаптації колишніх військовослужбовців, які звільнені в запас або відставку.

За цими програмами в м. Харкові, Харківській області та м. Полтаві вже підвищили кваліфікацію (за курсами «Комп’ютерні системи та мережі», «Менеджмент організацій», «Маркетинг  товарів та послуг») і отримали допомогу в працевлаштуванні понад 1200 осіб.