Вчені ХПІ — учасники тренінгу НАТО з безпілотників

В НТУ «ХПІ» пройшов розширений тренінг «Розробка та використання систем безпілотних літальних апаратів (БПЛА) для протидії виникаючим проблемам безпеки». Учасниками були представники Польщі, Італії, Румунії, Грузії, Туреччини, України — понад півсотні вчених та інженерів, наукові проекти яких пов’язані з безпілотниками. Протягом тижня (27.05-02.06) вони обговорювали з фахівцями з країн НАТО і країн-партнерів останні розробки і тенденції в галузі БПЛА, їх використання для забезпечення безпеки і охорони.

Організатори заходу — НТУ «ХПІ» (кафедра комп’ютерного моделювання процесів і систем), Military University of Technology (Польща), Università degli Studi del Sannio (Італія) за підтримки компанії JSW Innowacje (Польща) і НАТО.

Як відзначають організатори, кожна країна має різний досвід щодо розробки і використання безпілотних літальних апаратів, тому така зустріч необхідна для об’єднання та уніфікації зусиль у застосуванні БПЛА і поліпшенні безпеки польотів.

Тренінг був розділений на наступні секції:

— UAV Navigation Systems Development (розвиток системи навігації БПЛА),

— UAV Control Systems Development (розробка систем управління БПЛА),

— UAV flight security and safety (безпека польотів БПЛА),

— UAV deployment – Safety and security in emergency (розміщення БПЛА – безпека і захист в надзвичайних ситуаціях),

— UAV deployment – Energy infrastructure security (розміщення БПЛА – безпека енергетичної інфраструктури).

Захід розпочався із загальної презентації про сьогоднішній стан технологій безпілотників. Обговорювалися питання підвищення безпеки польотів і застосування БПЛА, розробки і впровадження безпілотників та їхніх допоміжних систем (управління, навігація, передача інформації тощо).

У тренінгу активну участь брали представники ХПІ, які працюють над проектом з розробки БПЛА і навігаційної системи. Це викладачі кафедр: комп’ютерного моделювання процесів і систем, професор Валерій Успенський; промислової та біомедичної електроніки, доценти Володимир Замаруєв і Олександр Єресько; інформатики та інтелектуальної власності, доцент Роман Пугачов; менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів, доцент Наталія Ширяєва.

Також свої доповіді представили: професор кафедри механіки суцільних середовищ і опору матеріалів Костянтин Аврамов, тема якого присвячена особливостям розрахункового оцінювання аеропружності літальних апаратів; завідувач кафедри теоретичних основ електротехніки професор Марина Резінкіна, яка розглянула питання безпечного застосування безпілотників для моніторингу високовольтних ліній електропередач.

Довідка:

Безпілотний літальний апарат (БПЛА, у розмовній мові також «безпілотник» або «дрон») — літальний апарат без екіпажу на борту. БПЛА можуть володіти різним ступенем автономності — від керованих дистанційно до повністю автоматичних, а також відрізнятися по конструкції, призначенням і безлічі інших параметрів. Недоліком БПЛА є вразливість систем дистанційного керування, що особливо важливо для БПЛА військового призначення.