Професору Федору Гладкому — 85!

Сьогодні завідувач кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ», доктор технічних наук, професор Федір Федорович Гладкий відзначає 85-річний ювілей. Колектив університету та кафедри від щирого серця вітає його зі святом!

Бажаємо Вам, шановний Федоре Федоровичу, міцного здоров’я, нових наукових досягнень, перспективних освітніх проектів, натхнення та щастя!

Професор Федір Гладкий, випускник ХПІ 1955 року, до 1962 року працював у харчовій промисловості України. Харківському Політеху він присвятив більше 50 років свого життя: пройшов шлях від аспіранта (1962 р.) до завідувача кафедри (з 1979 р.).

Ф.Ф. Гладкий продовжує традиції сучасної наукової школи в галузі хімії і технології жирів, що започаткована в 30-х роках минулого століття видатним вченим-педагогом Борисом Тютюнніковим, який очолював кафедру з 1930 р. до 1978 р. (з невеликою перервою). Тобто за 88-річну історію кафедрою кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ» завідували фактично дві особи.

Наукові дослідження, що очолює професор Федір Гладкий у рамках наукової школи, присвячені удосконаленню технологічного процесу виробництва та переробки жирів, створенню нових матеріалів і технологій їх виробництва. Близько сорока років Федір Федорович є керівником держбюджетних науково-дослідних тем за фундаментальними та прикладними дослідженнями, що координує МОН України.

Значну увагу професор приділяє підготовці наукових кадрів вищої кваліфікації. За останні 25 років на кафедрі захищено 5 докторських та 32 кандидатські дисертації, зокрема, він підготував одного доктора наук та 9 кандидатів наук і на теперішній час здійснює керівництво двома аспірантами. Протягом останніх років професор Федір Гладкий виконував обов’язки голови, заступника голови та члена спеціалізованої вченої ради Д 64.050.05.

Довідка:

Курс технології жирів і спеціалізація у цій галузі існувала в Харківському технологічному інституті (зараз — НТУ «ХПІ») з дня його заснування. У 1930 році була організована самостійна кафедра технології жирів (з 2011 року — кафедра технології жирів та продуктів бродіння).

З 1979 року по теперішній час завідує кафедрою доктор технічних наук, професор Федір Федорович Гладкий.

Студентів кафедри навчають провідні вчені, у тому числі 3 доктори наук, 7 професорів.

Випускники кафедри отримують вищу освіту за спецiальнiстю 181 «Харчові технології» і спеціалiзацiями «Технології жирів, жирозамінників та ефірних масел» та «Технології продуктів бродіння і виноробства» (магістр). Успішно функціонує аспірантура.

На кафедрі є спеціалізовані навчальні та наукові хімічні лабораторії, фізико-хімічна лабораторія, комп’ютерний клас, навчальна аудиторія, мікробіологічна лабораторія.

У 2017 році в ХПІ стартував новий проект, у рамках якого співробітники, студенти та випускники кафедри, які працюють на провідних харківських підприємствах, проводять для дітей майстер-класи та розповідають про специфіку роботи кафедри.

Перший майстер-клас вчених-хіміків був присвячений виготовленню косметичних засобів. Більш докладно — в сюжеті телепроекту ХПІ «Світ освіти»:

https://vimeo.com/240470203

Другий освітній захід «Вкусняшка» об’єднав студентів, викладачів, випускників кафедри, фахівців корпорації «Бісквіт-Шоколад», а також понад 40 учнів 7-11 класів харківських загальноосвітніх шкіл, їхніх батьків та вчителів. Учасники цього майстер-класу змогли спробувати себе у ролі кондитерів. Більш докладно — в сюжеті:

https://vimeo.com/245190972