Досвід ХПІ — на міжнародній конференції в Іспанії

Старший викладач кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова запрошена на XV Міжнародну конференцію «Hands-on Science» (HSCI2018), яка проходить в Іспанії з 16 по 20 липня. На цей час факультет біології Університету Барселони перетворився на науковий майданчик, де зібралися понад 150 міжнародних експертів у сфері популяризації науки. Вони обговорюють та обмінюються ідеями щодо застосування нових експериментальних методів у процесі навчання, які допомагають популяризувати науку.

В рамках конференції HSCI2018 Ксенія Мінакова розповість про досвід НТУ «ХПІ» у сфері популяризації природничих і технічних наук. У форматі воркшопу вона презентує дві доповіді: «Inquiry Based Science Education in National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» as a Way to Increase the Popularity of Natural and Technical Sciences» («Експериментальні методики наукового навчання в НТУ«ХПІ» як спосіб популяризації природничих та технічних наук»), «How «Street Chemistry» and «Street Physics» settled at the National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» («Як «вулична хімія та фізика» влаштувалися в НТУ «ХПІ»).

Взяти участь у XV Міжнародної конференції «Hands-on Science» Ксенію Мінакову запросили президент міжнародної організації «Hand-on Science Network», професор Університету Мінью (Португалія) Мануель Філіпе Коста (Manuel Filipe Costa) та віце-президент «Hand-on Science Networ», фахівець у галузі прикладної оптики Хосе Беніто Васкес Дорріо (ісп. José Benito Vázquez Dorrío). Останній у квітні 2018 року в НТУ «ХПІ» провів серію майстер-класів для школярів і вчителів у рамках проекту «Канікули з Політехом».

Відзначимо, що у Ксенії Мінакової багаторічний досвід у сфері популяризації науки і STEM-освіти. Вона регулярно бере активну участь у міських, регіональних, національних і міжнародних освітніх проектах, таких як «Наукові пікніки» (Україна, Польща), «Вулична Фізика» та Hands-on Science проектах («Дивовижна фізика», «Фізика — це просто») в рамках освітніх заходів «Канікули з Політехом» і «Суботи з Політехом».

У березні 2018 року вона стала учасницею II Міжнародного освітнього форуму «NewEdu», де виступила з доповіддю про інтерактивні методи навчання, була співорганізатором інтерактивної виставки «Hand-on Science» та екскурсії «Де і як народжується STEM».

Крім того, Ксенія Мінакова була одним з менторів STEMCamp School НТУ «ХПІ» — першого в Україні інклюзивної табору зі STEM-освіти для школярів Харкова та області, який створили молоді вчені ХПІ за підтримки Посольства США в Україні. В рамках школи Ксенія проводила для дітей інтерактивні навчальні заходи з фізики і допомагала їм у створенні фінального проекту. За свої високі організаторські та викладацькі здібності вона отримала відповідний сертифікат від керівництва університету.

Довідка:

Міжнародна конференція «Hands-on Science». Вперше відбулася в Словенії в 2004 році. З того часу форум проводиться щорічно в різних країнах світу, таких як Португалія, Індія, Туреччина, Греція, Бразилія, Словаччина і Чехія.

У 2018 році конференцію організували на базі факультету біології Університету Барселони (Іспанія). HSCI2018 проходить під гаслом «Аdvancing Science. Improving Education». Захід об’єднав понад 150 вчених з Великобританії, Індії, Португалії, США, України, Туреччини та інших країн світу.

Тематика конференції охоплює безліч дисциплін: хімію, географію, біологію, геологію, екологію, фізику, математику, робототехніку, соціологію, науки про здоров’я і т.д. У рамках HSCI2018 вчені розкажуть про нові виклики та інноваційні рішення у сфері наукової освіти, інтерактивні методи навчання, соціальне сприйняття науки, як об’єднати мистецтво і технології та ін.

У програмі конференції: презентації, панельні дискусії, семінари, воркшопи, наукові виставки та ін.

НТУ «ХПІ» активно підтримує і проводить заходи, засновані на підходах STEM-освіти (англ. Science, Technology, Engineering and Mathematics) та спрямовані на популяризацію природничих, інженерних і технологічних наук серед дітей та юнацтва.

З вересня 2017 року в ХПІ діє інтерактивний Простір ідей: Science&Museum / Арсенал Ідей Україна, який адаптовано для людей з особливими потребами. Тут вчені ХПІ і запрошені закордонні експерти регулярно проводять майстер-класи, воркшопи, інтерактивні лекції та розвиваючі ігри для дітей і молоді, в тому числі, у сфері популяризації STEM-освіти STEM-образования (#STEMCampSchool, Канікули з Політехом, Суботи з Політехом, Дні науки, Міжнародний день світла та інші).

Регулярність проведення заходів і тематичне розмаїття призвело до виділення окремих напрямків: клуби юного еколога і машинобудівника; їстівна і косметична хімія; фізика; відновлювальна енергетика; мехатроніка; робототехніка; школи лідерства, фінансової грамотності тощо.