НТУ «ХПІ» відкрив нові спеціальності

Два нових перспективних напрямки в IT-сфері: «Кібербезпека» (факультет комп’ютерних та інформаційних технологій, кафедра обчислювальної техніки та програмування), «Інформаційні системи і технології» (факультет комп’ютерних наук і програмної інженерії, кафедра програмної інженерії та інформаційних технологій управління) введено до освітньої програми 2018-2019 навчального року в НТУ «ХПІ». Студентів будуть навчати сучасним технологіям безпечного програмування, криптосистемам, захисту програмного забезпечення та веб-ресурсів; готувати фахівців для роботи з інформаційними системами і технологіями, їх інструментами та налаштуваннями.

«Необхідність введення такої спеціальності, як кібербезпека викликана збільшенням числа кібератак та підвищенням попиту на фахівців, що виконують функції аналізу безпеки інформаційних ресурсів, безпечного адміністрування і програмування», — зазначив завідувач кафедри обчислювальної техніки та програмування ХПІ Сергій Семенов. Після закінчення навчання, випускники зможуть працювати в різних компаніях і організаціях в якості тестувальників безпеки, кодувальників з кваліфікацією безпечного програмування, DEVOPS, інженерів-аналітиків систем безпеки.

Друга нова спеціальність «Інформаційні системи та технології» відкрита на кафедрі програмної інженерії та інформаційних технологій управління ім. проф. А.В. Дабагяна (ПІІТУ). Мета програми — підготовка фахівців для розробки і супроводу інформаційних систем і технологій різного призначення. При складанні навчальних планів враховувався досвід провідних європейських і американських університетів, а також потреба ІТ-компаній та інформаційно-аналітичних підрозділів підприємств і організацій. Серед переваг — можливість взяти участь в унікальному освітньому проекті UNIT.City. Також кафедра ПІІТУ співпрацює з Університетом Клагенфурта (Alpen-Adria-Universität Klagenfurt) (Австрія) з 1998 року за програмою подвійних дипломів. Студенти проходять стажування в австрійському університеті і захищають дипломні роботи. Випускники зможуть працевлаштуватися як в українських, так і в іноземних компаніях.

Нагадаємо, 20 березня в НТУ «ХПІ» відбулася перша освітня вікторина з кібербезпеки для харківських школярів. 26 учнів з академічної гімназії №45, школи №131 і слухачів школи «IT-Kids» були розділені на шість команд і виконували завдання з криптографії, стеганографії і комп’ютерної логіки.