Стипендіальна програма від Chernovetskyi Investment Group

НТУ «ХПІ» відвідали представники інвестиційної компанії Chernovetskyi Investment Group (CIG). Вони ознайомилися з науковими розробками вишу і підписали Меморандум про співпрацю з університетом. У 2018-2019 навчальному році в НТУ «ХПІ» буде реалізована освітня стипендіальна програма CIG R&D Lab, в рамках якої студенти, аспіранти, молоді вчені ХПІ зможуть отримати експертну та фінансову підтримку від Chernovetskyi Investment Group. Стипендія буде виплачуватися учасникам програми, а також їх науковим керівникам протягом 10 місяців.

Заявку на участь можна подати вже сьогодні заповнивши форму за посиланням http://bit.ly/CIG_RD_LAB_Kharkiv. Термін подачі заявок до 24 вересня 2018р. Додаткову інформацію та консультацію можна отримати у куратора програми від НТУ «ХПІ» Руслана Вікторовича Кривобока (e-mail: krivobok@kpi.kharkov.ua тел. 057-707-61-36, 097-606-82-78).

Мета співпраці НТУ «ХПІ» та CIG — створення механізму мотивації студентів, аспірантів, молодих вчених університету до проведення наукових та інноваційних розробок, отримання навичок комерціалізації ідей і розробок, напрацювання механізмів реалізації інноваційних проектів.

З боку CIG Меморандум підписав її керуючий партнер Володимир Кривко, а з боку вишу — ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Учасниками заходу також були представники «ХПІ»: проректори Андрій Марченко та Руслан Мигущенко, завідувач науково-дослідною частиною Георгій Лісачук, його заступник Руслан Кривобок, вчений секретар університету Олександр Заковоротний.

Меморандум передбачає, що Chernovetskyi Investment Group почне програму стипендій та менторської підтримки для винахідників і вчених ХПІ, які пройдуть відбіркову комісію. У свою чергу НТУ «ХПІ» повинен забезпечувати адміністративну, методологічну реалізацію проекту в університеті; створити комісію (з включенням представників CIG) для відбору проектів; здійснювати підготовку необхідної документації для виплат стипендій від CIG учасникам, а також звітувати про стадії реалізації проектів учасників. Після цього відбудеться фінальний відбір серед учасників. Переможець отримає інвестиції для розвитку проекту.

Під час дискусії ректор НТУ «ХПІ» акцентував увагу на важливості такої співпраці, яка надасть студентам, аспірантам, молодим вченим фінансову і менторську допомогу для розвитку їх проектів.

«На жаль, сьогодні наші вчені не мають найголовнішого — можливості постановки експерименту і побудови дослідного зразка. Важливо сприяти фінансово, а також надавати інші можливості та умови студентам, вченим для реалізації, комерціалізації їхніх проектів інтелектуальної власності. Це єдиний спосіб сьогодні розвивати науку», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Керуючий партнер CIG Володимир Кривко зазначив, що сьогодні дуже важливо для українських винахідників отримати досвід і навички комерціалізації проектів: «Наша стипендія — це фінансування та експертна допомога, яка дозволяє працювати ще більше над своїм проектом, розвивати його. Потрібно дати амбіційним людям з величезним багажем знань і прагненням доступ до експертної думки. У нас досить широкі зв’язки з інвесторами і підприємцями по всьому світу, якими ми готові поділитися».

Він також зазначив, що для проходження конкурсного відбору учасники повинні будуть відповідати ряду вимог. «Бажано, щоб над проектом працювала команда мінімум 2-3 людини, у яких різні функції. Це дозволить не тільки створити продукт, а й розвивати навички роботи в команді. Проект повинен мати прикладний характер», — розповів керуючий партнер CIG Володимир Кривко.

«Для нас спільна освітня програма — це можливість зробити свій внесок у створення сприятливих умов для реалізації технологічних проектів, комерціалізації перспективних ідей, формування в Україні розвинутого IT-ринку. Ми хочемо оживити науку, щоб талановита молодь не йшла з професії, не працювала виключно на аутсорсингу, а могла втілювати свої ідеї у виробництві та бізнесі. Наші студенти генерують тисячі найцікавіших ідей та розробок, які могли б стати великими бізнесами і принести як науковий, так і фінансовий успіх самому інженеру, вишу та економіці України», — підкреслив Володимир Кривко.

        Довідка:

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку СНД, була заснована у 2013 році, інвестиційний потенціал — понад $100 млн. У портфель компанії входять такі українські ІТ-компанії, як: Eda.ua (входить до Foodout Group), Doc.ua, Softcube і Zakaz.ua. Остання стала учасником програми всесвітньовідомого акселератора Techstars в Бостоні. У 2015 році CIG інвестувала $ 1 млн. у платформу для дітей KIDO’Z (Ізраїль) та $ 1 млн. у міжнародний сервіс з продажу автобусних квитків Busfor. У 2017 році був проінвестований індійський проект по доставці готових страв Inner Chef, а також компанія Kray Technologies, виробник комерційних дронів для агропідприємств.

Детальніше: http://cig.vc/