У ХПІ відзначили Міжнародний день миру

Соціально-культурна акція, присвячена Міжнародному дню миру, відбулася в НТУ «ХПІ» 21 вересня. Це свято зібрало біля корпусу Науково-технічної бібліотеки близько 200 осіб: студентів, викладачів, учасників колективів Палацу студентів та співробітників вишу.

З Міжнародним днем миру всіх привітали: Почесний ректор НТУ «ХПІ», Посол миру, професор Леонід Товажнянський, проректори з науково-педагогічної роботи, професори Геннадій Хрипунов та Юрій Зайцев, директор наукової бібліотеки Лариса Семененко, голова профспілкового комітету студентів Сергій Мастерний.

«Сьогодні особливий день, який спонукає замислитися про цінність людського життя. Ми всі разом висловлюємо свою думку про те, що мир повинен бути завжди і на всій планеті!», — сказав проректор Генадій Хрипунов.

Привітали політехніків і представники міжнародної естафети «Всесвітній біг заради гармонії», яка проводиться у понад 155 країнах світу протягом останніх 30 років. Учасники марафону передали Почесному ректору ХПІ Леоніду Товажнянському палаючий факел — символ миру і єднання.

«Я дуже радий, що кожен рік ми, політехніки, зустрічаємося, щоб відзначити це свято. Цим ми стверджуємо, що завдання людства не воювати, а творити майбутнє. Наш університет надає прекрасну освіту і виховує культурних і різнобічно розвинених людей! ХПІ за мир!», — відзначив Леонід Товажнянський.

У виконанні актора театру ім. Т.Г. Шевченка Миколи Моха та студентки факультету соціально-гуманітарних технологій ХПІ Марії Хорошман прозвучали літературні твори, а учасники товариства Азербайджанських жінок м. Харкова «Айнур Хатун», творчі колективи Палацу студентів та студентка Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Світлана Цибань виконали пісні про мир.

 

Довідка:

Міжнародний день миру (International Day of Peace) був заснований Генеральною Асамблей Організації Об’єднаних Націй в 1981 році. У 2001 році Генеральна Асамблея ухвалила, що починаючи з 2002 року цей день щорічно буде відзначатися 21 вересня. В Україні День миру закріплено відповідно до Указу Президента України № 100 від 5 лютого 2002 року.

Міжнародний день миру оголошено днем відмови від насильства і припинення вогню, днем зміцнення ідеалів миру серед всіх країн і народів.

Символом міжнародної солідарності всіх людей світу є дзвін миру. Його було відлито з тих монет, які пожертвували діти всіх континентів. На дзвоні зроблено напис: «Хай буде мир в усьому світі».

В якості емблеми Міжнародного дня миру використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творцем є Пабло Пікассо. Вперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив в Парижі в 1949 році.