ХПІ організував виїзний День науки в Краснокутську

Десять кращих викладачів НТУ «ХПІ» провели захоплюючі лекції та майстер-класи для двох сотень старшокласників Краснокутського району (Харківська область). Виїзний День науки пройшов під егідою STEM Camp School і за підтримки Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА).

Профорієнтаційний захід об’єднав учнів і викладачів семи шкіл району. Мета — знайомство з діяльністю НТУ «ХПІ», а також допомога у виборі професії для школярів. До старшокласників звернулися з привітаннями: голова Краснокутської районної держадміністрації Олексій Белоцький, голова Краснокутської райради Микола Нікітенко, радник губернатора Харківської області, голова Ради молодих вчених при ХОДА Наталія Куфтеріна. Вони наголосили на важливості та необхідності вибору професії для кожного.

Про захоплюючий світ науки і особливості STEM-освіти, яка активно розвивається в ХПІ, учням розповіли: голова Ради молодих вчених Політеху, доцент кафедри турбінобудування Олена Авдєєва і заступник відповідального секретаря приймальної комісії, старший викладач кафедри українознавства, культурології та історії науки Сергій Радогуз.

Потім школярі Краснокутської області, яких розділили на 8 груп, поринули в чарівний світ точних і природничих наук, технологій. Вони слухали лекції та освоювали майстер-класи в стилі STEM за такими темами: «Фізика — це просто», «Захоплююча мехатроніка», «Нафта — кров землі», «Секрети турбін», «Сміття: хто кого?», «Секрети пряно-ароматичних напоїв», «Сонце — джерело світла», відповідали на питання профорієнтаційних тестів.

Для старшокласників проводили заняття: старший викладач кафедри фізики Ксенія Мінакова, студент кафедри технології жирів і продуктів бродіння Олексій Мочалов, старший викладач автоматизованих електромеханічних систем, заступник директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Андрій Ткаченко, аспірант кафедри ливарного виробництва Юлія Рябець, професор кафедри турбінобудування Оксана Литвиненко, доцент кафедри хімічної техніки та промислової екології Олексій Шестопалов, завідувач кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики Роман Зайцев, доцент кафедри міжкультурної комунікації та іноземної мови Тетяна Нетецька, а також раніше згадані — Олена Авдєєва та Сергій Радогуз.

«Сподіваємося, що обмін досвідом між викладачами університету та вчителями закладів загальної середньої освіти дозволять абітурієнтам якісно підготуватися до ЗНО і вступити до обраного вишу», — відзначили представники освіти Краснокутського району. Наступний виїзний День науки НТУ «ХПІ» проведе у Богодухівському районі.

Більше світлин на сторінці прес-служби ХПІ у Facebook

Довідка:

STEMCamp School НТУ «ХПІ» — інтенсивна літня школа для дітей, яка відкрилася 4 червня 2018 року. Слухачами стали 100 школярів м. Харкова та області. Протягом 10 днів вони працювали з вченими вишу та розробляли свої проекти. Школа завершився 15 червня фестивалем Hands on Science, де учасники представили свої фінальні проекти. Організатори STEMСamp School — ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ» за підтримки Посольства США в Україні.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія і математика. Ці напрямки лежать в основі цієї методики освіти. При цьому дані дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування отриманих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямками розвитку точних наук і інженерії, а вчиться реалізовувати вивчене на практиці. Учні отримують практичні навички, які можуть зробити життя простіше, наприклад, створення «розумного будинку».