ХПІ отримав широкий доступ до міжнародних ресурсів

21 вересня відбувся офіційний візит ректора НТУ «ХПІ» професора Євгена Сокола в Стамбульський технічний університет (İTÜ). Під час переговорів з ректором İTÜ професором Мехметом Караджею (Mehmet Karaca) обговорювалися основні напрямки спільної роботи двох університетів. Зокрема, було підписано додаткову угоду до основного Договору про співпрацю, яка дозволить НТУ «ХПІ» отримати широкий доступ до міжнародних ресурсів: наукових статей, журналів, що видаються в США та Європі. Зустріч відбулася за участю директора Україно-турецького координаційного центру науково-технічних досліджень Ельдара Велієва.

Згідно з документом, Стамбульський технічний університет гарантує доступність всіх джерел, які є в розпорядженні його бібліотеки. Зокрема, мова йде про електронні журнали, які висвітлюють напрями: комп’ютерних наук, промислової інженерії, хімії, технологій, матеріалознавства, фізики, енергетики, економіки, освіти, інші.

Вчені та студенти Політеху зможуть скористатися наданим доступом до міжнародних ресурсів через Науково-технічну бібліотеку НТУ «ХПІ» та Українсько-турецький координаційний центр науково-технічних досліджень. В угоді підкреслюється: інформація надається тільки для некомерційних освітніх і наукових цілей. У свою чергу, ХПІ гарантує дотримання авторського права і зобов’язується не допускати надмірного використання наданих ресурсів, а також не передавати PIN-код стороннім особам.

Довідка:

Ця угода є доповненням до Договору про співпрацю, який був підписаний в лютому 2018 року. Він передбачає проведення спільних наукових досліджень і розробок інноваційних технологій в галузі електроніки, машинобудування, космосу, авіації та інших.

Україно-Турецький Координаційний Центр науково-технічних досліджень створено між НТУ ХПІ та Стамбульським Технічним Університетом. Функціонує з 1 лютого 2018 року. Основна мета — сприяння вченим у комерціалізації їхніх розробок. Центр зацікавлений в розгляді проектів у таких галузях: електроніка, машинобудування, космос, авіація, двигуни внутрішнього згоряння, системи передачі, електронні блоки управління і матеріали, матеріалознавство і т.д.

Більш детально про діяльність координаційного центру і його партнерів можна ознайомитися на сайті.

Стамбульський технічний університет пропонує 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських і докторських програм. Крім того, в інституті працює 360 лабораторій та 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь у програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання за такими напрямками: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика. У Стамбульському університеті успішно функціонує технопарк з грошовим обігом в 1 млрд. доларів, де працює понад 200 фірм. Третина випускників університету задіяні в наукових дослідженнях, які здійснюються в цих компаніях.