У ХПІ відкриється персональна виставка Сергія Браткова

Випускник ХПІ — відомий український художник і фотограф зі світовим ім’ям Сергій Братков представить свою персональну виставку в рідному виші. Експозиція почне свою роботу 28 вересня 2018 року (18.00) в просторі ArtKhPI, розташованому в Палаці студентів ХПІ.

Сергій Братков — випускник електромашинобудівного факультету НТУ «ХПІ» 1983 р., член Наглядової ради університету, широко відомий як учасник найпрестижніших виставок у світі: Венеціанської бієнале (2005, 2007), бієнале в Сан-Паулу (2002), Маніфесту (2004), і входить до топ-5 найбільш успішних вітчизняних художників.

https://youtu.be/kzlmslwwoWI

Автор працює в техніці фотографії, відео, скульптури та перформансу. Більшість творів фотохудожника: роздуми на тему змін в соціальній структурі країни, що розвивається. За його словами, роль радикального мистецтва в сучасному суспільстві — ставити перед соціумом питання і говорити на болючі теми. Тому Сергія Браткова часто називають модним і дорогим, гостросоціальним і навіть майстром чорного гумору.

На виставці, яка відкриється у Палаці студентів ХПІ, автор представить один зі своїх найзнаменитіших творів — відеоінсталяцію «Балаклавський кураж», за яку він отримав головний приз у галузі сучасного мистецтва «Інновація» (2010 рік). Це фільм Сергія Браткова про юнаків, які з властивою їхньому віку бравадою, намагаються вразити дівчат, стрибаючи у воду різними способами. Твір побудований на контрасті. Завдяки чорно-білому формату, в якому знято відео, воно може сприйматися як фільм з минулого, де глядач бачить неймовірну енергію і світле майбутнє, приховане в цих юнаках. З іншого боку, художник показує старі бетонні брили, руїни минулого, їх фізична присутність — це відображення сучасності. Таким чином, Братков повертає життєрадісність обличчям до похмурої реальності.

Що Виставка Сергія Браткова «Балаклавський кураж»

Де Простір ArtKhPI (Палац студентів НТУ «ХПІ», вул. Пушкінська 79/1, 2 поверх)

Коли П’ятниця 28 вересня 2018 р. 18.00.

Довідка:

Сергій Братков народився у Харкові (1960), тут же навчався в Художній школі ім. Рєпіна, яку закінчив в 1978 р. В цей же час він вступив на ЕМБ факультет Політехнічного інституту (спеціальність — промислова електроніка), і став його випускником в 1983 році.

Свою творчу діяльність Сергій починав, як живописець, і тільки на початку 1990-х років, під впливом іншого знаменитого харків’янина, Бориса Михайлова, звернувся до фотографії. Спільно з ним, а також з Сергієм Солонським і Вікторією Михайловою, в 1984 р. С. Братков став одним із засновників художньої Групи швидкого реагування (Fast Reaction Group).

Харківське походження Браткова надзвичайно вплинуло на його роботи. «Йдеться про харківський напрям у фотографії. По-перше тому, що вона була дуже соціальною. Ні в якому місті не створювалося стільки фотографій на соціальну тематику. Адже цей жанр стосувався людей середнього класу. А Харків був дуже культурним містом, тому в Харкові саме соціальна фотографія розквітла», — розповів Сергій Братков в інтерв’ю для всеукраїнської газети «День».

З 1993 по 1997 роки в харківській студії С. Браткова діяла відкрита ним галерея «Up/Down».

Творчість Браткова визнана на світовій арені. Його роботи експонувалися на 25-й Бієнале сучасного мистецтва в м. Сан-Паулу, а в 2007 р. він був одним з художників, хто представляв Україну на 52-й Венеціанській бієнале в рамках проекту «Поема про внутрішнє море», який був організований PinchukArtCentre. Прагнення розповідати про соціальне неблагополуччя пострадянської країни ще на початку 2000-х привернуло до Сергія Браткова увагу західних колекціонерів і кураторів.

Роботи С. Браткова знаходяться в декількох музеях. Велика частина продається за кордоном — в Бельгії, Іспанії, Італії, США, але колекціонери також є і в рідній Україні.

Наглядова рада НТУ «ХПІ» сформована в липні 2017 року, щоб створити умови для вирішення поточних і перспективних завдань вишу з метою підвищення рівня розвитку вітчизняної освіти та інтеграції до світової  освітньої системи.

До складу Наглядової ради ХПІ увійшли відомі представники державних організацій, діячі промисловості, бізнесу, освіти, науки, які не є співробітниками університету і мають високі професійні досягнення у сфері освіти і науки, користуються значною довірою у своїх освітніх, наукових, професійних, творчих колективах, громадських організаціях. Очолює Наглядову раду ХПІ перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, засновник K.Fund Василь Хмельницький.