Наглядова рада та виставка відомого випускника ХПІ

28 вересня в НТУ «ХПІ» відбулося друге засідання Наглядової ради вишу. Ректор університету професор Євген Сокол виступив з доповіддю про підсумки 2017-2018 навчального року, розповів про цілі та перспективи вишу. А ввечері відбулося відкриття виставки одного з членів Ради, відомого фотохудожника, випускника ХПІ Сергія Браткова. Знаменита інсталяція «Балаклавський кураж», яка отримала головний приз в галузі сучасного мистецтва «Інновація» (2010 рік), була представлена ​​у просторі ArtKhPI, розташованому в Палаці студентів ХПІ.

Засідання Наглядової ради почалося з хвилини мовчання, на якій вшанували пам’ять одного з його представників, українського космонавта Леоніда Каденюка, який пішов з життя 31 січня 2018 року. Обговорювалися питання, пов’язані з поліпшенням освітнього процесу, роботою вчених вишу, залученням абітурієнтів, інші. Ректор Євген Сокол відзначив високі позиції ХПІ в рейтингах України та світу, проте головним завданням університету, за його словами, залишається входження до світового освітнього та наукового простору. Університет працює над розширенням міжнародних контактів, співпрацює з вченими з різних країн. Євген Сокол акцентував увагу на діяльності молодих вчених ХПІ. Їх високі результати відзначаються державними преміями, іншими нагородами. Після доповіді представники Наглядової ради обговорили концепцію розвитку вишу на найближчий час.

У той же день відбулося відкриття виставки випускника ХПІ, відомого українського художника і фотографа зі світовим ім’ям Сергія Браткова. Він представив інсталяцію «Балаклавський кураж», яка була встановлена ​​в просторі ArtKhPI, розташованому на другому поверсі Палацу студентів ХПІ.

«Сьогодні ми відкриваємо довгоочікувану нову галерею ArtKhPI, де будемо виставляти кращі твори мистецтва від різних авторів. Дуже приємно, що починаємо з роботи нашого випускника Сергія Браткова, який також є членом Наглядової ради ХПІ», — сказав Євген Сокол.

Сергій Братков зазначив, що у всіх європейських країнах технічні виші мають центри мистецтва. Це дає можливість студентам творчо розвиватися, фантазувати і проявляти себе: «Для мене велика честь знаходиться в стінах рідного університету. Сьогодні дійсно день відкриття такого центру мистецтв. Є майданчик, де студенти, зможуть збиратися, виставляти свої роботи».

«Мистецтво — це завжди такий містер Доктор. Ми сьогодні все хворі, соціальним життям, політикою», — сказав Сергій Братков представляючи свою інсталяцію,  — «робота була створена в 2009 році, задовго до сумних подій в Криму, в улюбленій Балаклаві. Я побачив, як у кінці Балаклавської бухти молоді хлопчики стрибали у воду. Стрибали перед дівчатками з таким великим куражем. Хоча, я задумався скільки металу і небезпек приховують ці води. Це така парадоксальна річ, що я думав про небезпеки для цих молодих людей. Що чекає на них попереду?».

Він також розповів, що це одна з найзнаменитіших його робіт, яка була показана в багатьох країнах: «Робота жорстка, кримські діти стрибають на арматуру. Крім того, на сьогоднішній день це, напевно, найбільша інсталяція в Україні. Її й зараз показують у багатьох країнах світу. Харків її не бачив до цього дня».

Довідка:

Сергій Братков — випускник електромашинобудівного факультету НТУ «ХПІ» 1983 р., член Наглядової ради університету, широко відомий як учасник найпрестижніших виставок у світі: Венеціанської бієнале (2005, 2007), бієнале в Сан-Паулу (2002), Маніфесту (2004), і входить до топ-5 найбільш успішних вітчизняних художників.

Народився у Харкові (1960), тут же навчався в Художній школі ім. Рєпіна, яку закінчив в 1978 р. В цей же час він вступив на ЕМБ факультет Політехнічного інституту (спеціальність — промислова електроніка), і став його випускником в 1983 році.

Свою творчу діяльність Сергій починав, як живописець, і лише на початку 1990-х років, під впливом іншого знаменитого харків’янина, Бориса Михайлова, звернувся до фотографії. Спільно з ним, а також з Сергієм Солонським і Вікторією Михайловою, в 1984 р. С. Братков став одним із засновників художньої Групи швидкого реагування (Fast Reaction Group).

Харківське походження Браткова надзвичайно вплинуло на його роботи. «Йдеться про харківський напрям у фотографії. По-перше тому, що вона була дуже соціальною. Ні в якому місті не створювалося стільки фотографій на соціальну тематику. Адже цей жанр стосувався людей середнього класу. А Харків був дуже культурним містом, тому в Харкові саме соціальна фотографія розквітла», — розповів Сергій Братков в інтерв’ю для всеукраїнської газети «День».

З 1993 по 1997 роки в харківській студії С. Браткова діяла відкрита ним галерея «Up/Down».

Творчість Браткова визнана на світовій арені. Його роботи експонувалися на 25-й Бієнале сучасного мистецтва в м. Сан-Паулу, а в 2007 р. він був одним з художників, хто представляв Україну на 52-й Венеціанській бієнале в рамках проекту «Поема про внутрішнє море», який був організований PinchukArtCentre. Прагнення розповідати про соціальне неблагополуччя пострадянської країни ще на початку 2000-х привернуло до Сергія Браткова увагу західних колекціонерів і кураторів.

Роботи С. Браткова знаходяться в декількох музеях. Велика частина продається за кордоном — в Бельгії, Іспанії, Італії, США, але колекціонери також є і в рідній Україні.

Наглядова рада НТУ «ХПІ» сформована в липні 2017 року, щоб створити умови для вирішення поточних і перспективних завдань розвитку вишу з метою підвищення рівня розвитку вітчизняної освіти та інтеграції до світової  освітньої системи.

До складу Наглядової ради ХПІ увійшли відомі представники державних організацій, діячі промисловості, бізнесу, освіти, науки, які не є співробітниками університету і мають високі професійні досягнення у сфері освіти і науки, користуються значною довірою у своїх освітніх, наукових, професійних, творчих колективах, громадських організаціях. Очолює Наглядову раду ХПІ перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, засновник K.Fund Василь Хмельницький.