У ХПІ відбулася масштабна міжнародна конференція з машинобудування та металургії

22 листопада 2018 на базі кафедри обробки металів тиском НТУ «ХПІ» відбулася Х міжнародна науково-технічна конференція «Ресурсозбереження та енергоефективність процесів та обладнання обробки тиском в машинобудуванні та металургії».

Конференцію урочисто відкрив ректор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Євген Сокол: «Важливе питання полягає в тому, що підготовка фахівців в галузі технічних наук відстає від вимог роботодавців, в першу чергу, за кількістю. Тиждень тому ми в ХПІ провели Ярмарок робочих місць і побачили величезну потребу роботодавців у фахівцях сфери машинобудування і металургії. В цьому році за новими співробітниками на Ярмарок робочих місць Політеху приїхали представники підприємств практично з усієї східної України –– Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва».

Також ректор ХПІ зазначив: «Сьогодні ми підбираємо фахівця не стільки за його здібностями, скільки за пропискою, оскільки багато підприємств не можуть надати не тільки житло, але навіть гуртожитки. Для нас вкрай важливо підняти інтерес до технічної освіти та показати молоді, що держава потребує фахівців цього напрямку. Рух має бути з двох сторін –– від університету, де ми працюємо над підвищенням якості підготовки фахівців, і від виробництва. Та, звичайно ж, студент повинен мати мотивацію». За словами Євгена Сокола, перспективою в розвитку технічних спеціальностей на найближче десятиліття є дуальна освіта, коли студенти старших курсів проходять практику на підприємстві. Це, на думку ректора вишу, дозволяє студентам заробляти, а також бачити практичне застосування тих теоретичних знань, які їм дають в університеті.

З привітанням від Харківської державної обласної адміністрації (ХОДА) виступила радник голови Харківської державної обласної адміністрації, голова Ради молодих вчених при ХОДА Наталія Куфтеріна: «Губернатор Юлія Світлична займається питаннями підтримки науки і молодих вчених, які дуже активно працюють в ХПІ. Приємно, що саме в Політеху проходять заходи, спрямовані на збереження кадрового потенціалу, розвиток промисловості і науки. Мені дуже приємно, що молоді вчені вашого університету проводять безліч заходів з популяризації науки і освіти, включаючи STEM, всі освітні проекти. Завдяки цьому, з кожним роком все більше молоді йдуть вчитися на технічні спеціальності».

Доповідь про навчально-науковий інститут механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ», до структури якого входить кафедра обробки металів тиском, зробив його директор професор Віталій Єпіфанов.

Завідувач кафедри обробки металів тиском, який є головою оргкомітету конференції, Віталій Чухліб розповів про сьогодення і перспективи кафедри, а також урочисто вручив сертифікати учасникам конференції.

Робота конференції проходила у формі пленарного засідання та роботи секцій.

Довідка:

Мета проведення конференції: аналіз сучасного стану та перспектив розвитку обробки тиском в машинобудуванні та металургії, обмін досвідом та підвищення рівня інформованості підприємств і організацій про можливість технологічних процесів і обладнання обробки тиском щодо забезпечення ресурсозбереження та енергоефективності в машинобудуванні та металургії, визначення можливостей контролю і підвищення якості продукції в машинобудуванні і металургії.

Основні питання, які обговорювалися: сучасний стан і перспективи розвитку обробки металів тиском в машинобудуванні, теоретичний аналіз і моделювання процесів ковальсько-штампувального виробництва, сучасний стан і перспективи розвитку обробки металів тиском в металургії, дослідження технологічних процесів прокатного виробництва, аналіз і вдосконалення прокатного обладнання, оцінка відповідності, сертифікація, метрологічне забезпечення виробництва в обробці металів тиском.