Політех відкриє IT музей

НТУ «ХПІ» підписав договір про співпрацю з БО «Благодійний фонд «Музей програмного забезпечення і комп’ютерів». Він передбачає створення на базі університету інтерактивного Software&Computer Museum. Відвідувачі Музею зможуть дізнатися історію IT-технологій, побачити експонати комп’ютерів починаючи з 1930 років і до наших днів (персональні комп’ютери, портативна техніка, ігрові консолі, та інше). Крім того, продовжить свою роботу безкоштовна освітня програма підвищення комп’ютерної грамотності для людей старше 40 років, яку організовує установа.

Так, представники вишу: ректор ХПІ Євген Сокол і директор інституту енергетики, електроніки та електромеханіки вишу Роман Томашевський провели переговори з організаторами Музею програмного забезпечення і комп’ютерів — Антоном Трубніковим, Олександром Коваленком та Олексієм Рибалкою.

«Цей меморандум визначає нашу подальшу взаємодію. Зараз приміщення упорядковується. Далі будемо рухатися вперед, оскільки є багато роботи з розвитку комп’ютерного музею, та IT-напрямку у нас в університеті. Хотілося б, щоб в музеї було місце і для експонатів від сьогоднішніх студентів, які прославляють Україну в галузі IT. Діти повинні розуміти, що дуже важлива саме фундаментальна підготовка», — сказав ректор Євген Сокол.

Один з творців комп’ютерного музею Антон Трубніков в ході переговорів розповів про основні акценти роботи музею, перспективи його розвитку. «Зараз завдання номер один — ремонт і переїзд. А взагалі було б цікаво зробити виставку, присвячену спортивному програмуванню, комп’ютерним іграм. Це зацікавить дітей. Ми покажемо Харків, як інтелектуальний центр студентства, і ХПІ — як його технологічну перлину. Політех — великий кластер, який розвивається», — сказав він.

Антон Трубніков згадав і про безкоштовну освітню програму підвищення комп’ютерної грамотності для людей старше 40 років, яка діє на базі музею. Навчання дозволяє розвивати професійні навички, необхідні для роботи в сфері IT (дизайн, лідогенерація, техпідтримка) і в цілому допомагає адаптуватися до інформаційних процесів в світі, який швидко змінюється.

За підсумком зустрічі ректор ХПІ Євген Сокол і виконавчий директор БО «БФ «Музей ПК» Олександр Коваленко підписали два документа — Договір про співробітництво та Договір про безоплатне використання експонатів. Вони підписані терміном на 5 років і припускають:

– співпрацю сторін з метою сприяння розвитку освіти, науки, техніки, наукових досліджень, культури і мистецтва та підвищення рівня обізнаності молоді та населення в цілому,

– створення на базі НТУ «ХПІ» виставкового залу програмного забезпечення і комп’ютерів для реалізації сторонами, спільно або окремо, науково-освітніх заходів і проектів.

Виставковий зал буде розміщуватися в приміщенні за адресою: вул. Пушкінська, 79/1, гуртожиток «Гігант», секція 6, п. 4, 1 поверх.

За словами представників «БФ «Музей ПК» відкриття Software&Computer Museum планується на весну 2019 року. Наразі в приміщенні тривають ремонтні роботи.

Довідка:

Музей програмного забезпечення і комп’ютерів (Software&Computer Museum) відкрився в серпні 2017 року, на цей момент розташовується за адресою м. Харків, проспект Науки, 27-Б, БЦ “Капіталіст”. Засновники — Антон Трубніков, Олександр Коваленко, Сергій Цимбал. Музей розповідає історію програмного забезпечення комп’ютерів на прикладі експонатів.

Основна ідея Музею — розповісти історію комп’ютерів, показати, що програмне забезпечення завжди було рушієм розвитку «заліза», а також залучити людей до світу ІТ і пояснити, що комп’ютери — це наші друзі.

Наразі в музеї знаходиться більше 300 експонатів, які відносяться до різних періодів розвитку інформаційних технологій. В основі колекції — комп’ютери виробництва з 1930 років і до наших днів, включаючи персональні комп’ютери, портативну техніку, ігрові консолі та інше. Основні артефакти — техніка США, Великобританії, Японії, Радянського Союзу і Фінляндії. Видатні елементи виставки — Apple II (один з перших персональних комп’ютерів масового виробництва 1977 року), робоча станція Silicon Graphics Indigo, на якій рендерили «Термінатор 2» і «Парк Юрського періоду», а також Osborne 1 — перший успішний портативний комп’ютер у вигляді валізи .

Відвідати виставку і послухати екскурсію можна абсолютно безкоштовно — вхід вільний. Крім проведення екскурсій, в музеї проходять різні тематичні заходи.

Більше інформації можна дізнатися на сайті Музею — http://sncmuseum.org, а також на сторінці в Facebook.