ROBO-kids в ХПІ

В НТУ «ХПІ» відбулася перша регіональна олімпіада для школярів «ROBO-kids 2018». Її учасниками стали 17 учнів харківських шкіл різного віку. Представники 5 команд проявляли кмітливість в теоретичному турі і «боролися» роботами в практичному. Оцінювали юних технарів викладачі кафедри обчислювальної техніки та програмування ХПІ, а також фахівці IT-компаній Харкова.

«Мета змагання — познайомити школярів з елементарними питаннями робототехніки, тієї галузі, яка сьогодні швидко розвивається, і за якою майбутнє», — зазначив зав. кафедри обчислювальної техніки і програмування Сергій Семенов. — «Сьогодні тут беруть участь школярі різного віку, різного рівня знань. Зазначу, що хлопці молодшого віку не відстають і виглядають не гірше своїх старших суперників. Це добре, адже у них є час стати краще, брати участь в таких самих олімпіадах в майбутньому, а потім продовжити навчання вже в якості студента в ХПІ», — сказав він.

Олімпіада проходила на базі кафедри обчислювальної техніки та програмування (ОТП) і складалася з двох турів. У першому теоретичному школярі відповідали на питання, де застосовували свої знання з математики, робототехніки, логіки, інші. Крім того, важлива була швидкість відповідей. Другий практичний тур складався з двох завдань — «розминка капітанів» та «найшвидший». Спочатку капітани «боролися» роботами, а після хлопці змагалися в проходженні роботами траси на швидкість. За умовами конкурсу у кожної команди було три заїзди, а результати фіксувалися за допомогою електронного таймера. Підсумки олімпіади визначалися сумою балів після всіх завдань.

Так, I місце зайняли X-Robots, II місце — Redrev, III місце — IT-Robo, IV місце — Паяльники, V місце — RD:Kids.

Представник команди «Паяльники» (учень школи №156) Артем Гулевський розповів, що, незважаючи на поки ще скромні успіхи на змаганнях, в майбутньому планує вивчати напрямок робототехніки. «З дитинства мене цікавили конструктори, потім я вирішив займатися робототехнікою, оскільки мені цікавий цей напрям. Я перший раз беру участь у подібних олімпіадах. Робота ми збирали за три дні, все вийшло спонтанно. Наш результат не дуже хороший, але в майбутньому, я думаю, у нас все вийде. Я планую закінчити 9 клас і вступити до коледжу, а після вступити до ХПІ», — сказав він.

За словами Сергія Семенова, такого роду олімпіади будуть проводитися й надалі: «У кожної з команд був свій лозунг, але сенс один — ми переможемо. Вони дійсно всі переможуть, коли у них підвищиться мотивація до освіти, їм сподобається програмувати роботів, коли вони закохаються в цю галузь».

До складу журі олімпіади увійшли: професор кафедри ОТП Інна Хавіна, керівник Харківської освітньої програми в IT-сфері EPAM Ігор Гринів, керівник компанії програмних і консалтингових послуг Lineup Тарас Кібіткін.

Відзначимо, що викладачі та студенти кафедри ОТП протягом двох місяців проводили підготовчі заняття на волонтерських засадах для майбутніх учасників цієї олімпіади. Також кафедра надала матеріально-технічне забезпечення типової конструкції для змагань.

Більше світлин на сторінці прес-служби ХПІ у Facebook.

Довідка:

Кафедра обчислювальної техніки та програмування (ОТП), є базовою для проведення всеукраїнських студентських олімпіад «Системне програмування» (2008-2018 рр.), «Комп’ютерні системи штучного інтелекту» (2016-2018 рр.), Змагань учнівських команд «ROBOFEST Kharkiv» ( 2018).

Кафедра має ряд сучасних наукових досліджень в галузі розробки систем управління дизель-поїздом з асинхронним двигуном, інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень для технологічних процесів механічної обробки різанням, кібербезпеки, створення сучасних інформаційних систем і комп’ютерних технологій в інших галузях. У 2018 році були відкриті дві нові спеціальності «Програмування мобільних пристроїв і комп’ютерних ігор» і «Кібербезпека».