Hands-on Science у фізиці. Досвід ХПІ

Старший викладач кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова взяла участь у третій Всеукраїнській інтернет-конференції «Сучасні освітні тенденції: технології та інструменти розвитку креативного мислення». Вебінар, організований освітнім проектом «На урок», відбувся 12 січня. Мета заходу — популяризація ідей, які сприяють розвитку креативного мислення учнів і вчителів.

Ксенія Мінакова стала одним з шести спікерів конференції, виступивши з доповіддю «Hands-on Science — український досвід розвитку креативності в освіті». Вона розповіла про впровадження Hands-on Science Experiments у навчальний процес — коли передача знань проходить за допомогою експериментів, спрямованих на розвиток креативного мислення і аналізу навколишнього світу. Зокрема, Ксенія поділилася досвідом застосування різних методик для навчання фізики та інших природничих наук в ХПІ. За її словами, перевага дослідів — в їх наочності і можливості простого відтворення в домашніх умовах. «Фізика є фундаментальною наукою для багатьох освітніх програм. Щоб її вивчити, потрібно проводить експерименти. Формули і розрахунки — це добре, але досліди і пряме спостереження допомагає набути досвіду. Діти отримують можливість пізнавати світ, розуміти його складні моделі за допомогою простих експериментів і захоплюючих демонстрацій, адже «Science is Fun! (Наука — це цікаво!)», — сказала Ксенія Мінакова.

Подивитися запис конференції і познайомитися з доповідями всіх учасників заходу можна за посиланням https://youtu.be/0d4AZbFDQGs

http://youtu.be/0d4AZbFDQGs

Відзначимо, що старший викладач кафедри фізики ХПІ Ксенія Мінакова є співорганізатором і координатором науково-популярних освітніх проектів вишу для дітей: «Канікули з Політехом», «Суботи з Політехом», «Science is fun!», «Вулична Фізика», «Дивовижна фізика».

Довідка:

Організатор інтернет-конференції «Сучасні освітні тенденції: технології та інструменти розвитку креативного мислення» — проект «На урок», спрямований на розвиток потенціалу вчителів та поширення інформації про новітні підходи в шкільній освіті.

НТУ «ХПІ» активно підтримує і проводить заходи, засновані на підходах STEM-освіти, а також Hands-on Science Experiments, спрямовані на популяризацію природничих, інженерних і технологічних наук серед дітей та юнацтва.

Вчені ХПІ проводять майстер-класи, воркшопи, інтерактивні лекції та розвиваючі ігри для дітей і молоді, основою яких є проведення дослідів, експериментів, демонстрацій. Це — #STEMCampSchool, Канікули з Політехом, Суботи з Політехом, Дні науки, Міжнародний день світла та інші. Регулярність проведення заходів і тематичне розмаїття призвело до виділення окремих напрямків: клуби юного еколога і машинобудівника; їстівна і косметична хімія; фізика; відновлювальна енергетика; мехатроніка; робототехніка; школи лідерства, фінансової грамотності тощо.