«Гідросила Груп» і ХПІ: Перші кроки співпраці

НТУ «ХПІ» відвідав Голова наглядової ради ПрАТ «Гідросила Груп» Павло Штутман (Кіровоградська область). Головна мета візиту — визначення напрямків співпраці з університетом. Павло Штутман провів переговори з керівництвом ХПІ, ознайомився з основними сферами діяльності вишу, відвідав кафедри і лабораторії Політеху, поспілкувався з вченими.

«Сьогодні в ХПІ навчається 95 осіб з Кіровоградської області, які освоюють різноманітні спеціальності. Звичайно, що працевлаштуватися таким студентам краще там, звідки вони приїхали. Тут, в університеті, вони отримують гідну освіту, і ми готові зробити все можливе, щоб виробництво і бізнес отримували вже готових фахівців. А для цього необхідно, щоб вони робили практичні роботи, власні проекти на найсучаснішому обладнанні, були адаптовані до нової техніки. Для цього нам потрібно об’єднати зусилля освіти, науки, бізнесу і виробництва», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

НТУ «ХПІ» на зустрічі з Павлом Штутманом представляли: проректори Олександр Труш, Магомєдемін Гасанов, завідувач науково-дослідної частини вишу Георгій Лісачук, його заступник Руслан Кривобок. Головна тема дискусії — розширення можливостей дуальної освіти, кооперація технічних напрямків підготовки студентів з виробництвом, а також поточний стан освіти та промисловості.

За словами Павла Штутмана, однією з причин зниження рівня промисловості є те, що виробництво і освіта рухаються у різних напрямках: «У чому питання в Україні між промисловістю та освітою? По суті, напевно, це одне й те саме. Я вважаю, що це два незалежні фактори, і єдине, що потрібно зробити — зблизити їх. Вони повинні йти в одному напрямку, і навіть більше, освіта повинна випереджати виробництво. Крім того, є така компетенція, як орієнтація на споживача. Виші повинні випускати технічних фахівців, які розуміють, для чого вони потрібні, на що орієнтуватися, куди рухатися і як визначити хороше/погане у виробничій діяльності. Необхідно формувати технічних фахівців, які мислять і можуть приймати рішення».

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол розповів про головні технічні напрямки університету, відзначивши структурні зміни, що відбулися в ХПІ у 2018 році. «Інститут багатопрофільний, але ми намагаємося зберегти насамперед технічну спрямованість. Ми провели реструктуризацію, щоб об’єднати сили. Існували факультети, які ми об’єднали у навчально-наукові інститути, які визначають основні напрямки — наприклад, електротехніки, енергетики та електромеханіки; хімічних технологій та інженерії; механічної інженерії і транспорту; інженерно-фізичний інститут, інші», — сказав ректор. — «Перед вишем постає досить складне двояке завдання. З одного боку, ми повинні дати фахівця, який буде працювати на тому обладнанні, яке існує зараз. З іншого боку, потрібно дивитися, що буде через 5-6 років, коли сьогоднішні першокурсники прийдуть на виробництво, де багато що може змінитися з точки зору технології та інших вимог. Таким чином, в університеті повинні бути дві стратегії — забезпечити виробництво сучасними фахівцями сьогодні, і забезпечити освіту, яка попереду за багатьма напрямками».

Після зустрічі в кабінеті ректора НТУ «ХПІ» для голови наглядової ради ПрАТ «Гідросила Груп» Павла Штутмана провели екскурсію по кампусу Політеху. Зокрема, він побував на кількох кафедрах вишу, де поспілкувався з вченими університету. Це — Високовольтний зал ХПІ, розташований на кафедрі передачі електричної енергії, кафедра автомобіле- і тракторобудування, кафедра інтегрованих технологій машинобудування ім. М.Ф. Семка, науково-технічна бібліотека, інші локації в ХПІ.

Довідка:

«Гідросила ГРУП» — найбільший виробник гідравлічних силових машин і компонентів гідросистем на території СНД. До її складу входить 6 виробничих підприємств: ПАТ «Гідросила» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво насосів і гідромоторів шестеренних; Приватне АТ «Гідросила АПМ» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво аксіально-поршневих машин і запасних частин до АПМ; ПАТ «Гідросила МЗТГ» (м. Мелітополь) — розробка і виробництво гідророзподільників; ТОВ «Гідросила ТЕТІС» (м. Мелітополь) — розробка і виробництво гідроциліндрів; Приватне АТ «Гідросила ЛЕДА» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво швидкороз′ємних з′єднань, фітингів і рукавів високого тиску; «ТОВ «Гідросила БЄЛАР» (м. Гомель) — розробка і виробництво гідроциліндрів. На даний момент на підприємствах «Гідросила ГРУП» працює близько 4000 осіб.

Голова наглядової ради «Гідросила ГРУП» — Штутман Павло Леонідович.