У ХПІ — два українських «золота» з вільної боротьби

16 лютого в Харкові на базі спорткомплексу «Політехнік» пройшов Відкритий всеукраїнський турнір з вільної боротьби серед чоловіків, присвячений пам’яті майстра спорту, призера різних чемпіонатів СРСР Ованеса Саакяна. Змагання об’єднали 126 спортсменів з різних областей України, Вірменії, Грузії, Молдови. Серед учасників були і представники НТУ «ХПІ». За підсумками турніру студенти соціально-гуманітарного факультету ХПІ зайняли перші місця в двох категоріях. Денис Бороган переміг у ваговій категорії до 65 кг, а Каміль Керімов виграв «золото» в категорії до 57 кг.

У турнірі спортсмени змагалися в 10 категоріях — до 57 кг, 61 кг, 65 кг, 70 кг, 74 кг, 79 кг, 86 кг, 92 кг, 97 кг, 125 кг. Так, за результатами боїв студент ХПІ Денис Бороган посів перше місце у ваговій категорії до 65 кг. У півфіналі та фіналі цієї категорії він здолав своїх українських суперників, а також борців з Вірменії та Молдови. Місця в цій категорії розподілилися так: I — Денис Бороган (Україна, НТУ «ХПІ»), II — Михайло Гурський (Україна), III — Вардгес Карапетян (Вірменія), III — Вадим Духно (Україна).

Студент Політеху Каміль Керімов піднявся на перше місце п’єдесталу в категорії до 57 кг. Він переміг суперників з Вірменії, Грузії, Молдови, України. Фінальні результати категорії до 57 кг: I — Каміль Керімов (Україна, НТУ «ХПІ»), II — Гога Дзігуа (Грузія), III — Карен Зурабян (Вірменія), III — Нікула Кацавейка (Молдова).

Ознайомитися з усіма результатами можна за посиланням.

Довідка:

Ованес Саакян народився в Харкові. У 16 років почав займатися боротьбою у заслуженого тренера України Леоніда Дуная. Вже в 18 років Ованес став чемпіоном України у ваговій категорії 57 кг серед дорослих борців. За свою недовгу спортивну кар’єру став п’ятикратним чемпіоном України, переможцем спартакіади України, бронзовим призером чемпіонату СРСР, володарем Кубка СРСР з вільної боротьби. Був включений до складу збірної команди СРСР для участі в Олімпійських Іграх 1972 року, але трагічно загинув в автомобільній аварії в 1971 році.

 Турнір пам’яті ім. Ованеса Саакяна проводиться в Харкові з 1972 року.