У ХПІ відкрили Центр проектного навчання для IT-шників

5 березня в НТУ «ХПІ» на базі кафедри комп’ютерної математики та аналізу даних відкрили Центр проектного навчання для студентів IT-спеціальностей. Проектна лабораторія створена за підтримки найбільшої IT-компанії України «NIX» в рамках реалізації проекту зі створення інноваційних освітніх програм для декількох спеціальностей. Мета — здійснення концепції дуальної освіти в НТУ «ХПІ» у напрямку IT-технологій. Центр проектного навчання має дві мультимедійні аудиторії, обладнані електронними дошками, а також робочі кімнати для викладачів та проектної роботи студентів.

У відкритті Центру взяли участь представники адміністрації НТУ «ХПІ», викладачі вишу, гості з IT-компанії «NIX».

Ректор ХПІ Євген Сокол зазначив, що університету завжди є до чого прагнути і розвиватися: «У цьому напрямку ми будемо рухатися й далі. Університет — співдружність кафедр, і чим краще кафедра, сильніше, креативніше, чим краще підготовка фахівців, тим краще університет. Важливо також, щоб роботодавці були задоволені нашими фахівцями».

 «Ми дуже раді тому, що нам разом з улюбленим Політехом вдається все краще і краще будувати освіту. Ми збільшуємо можливості для нашої молоді отримати більш якісну освіту, даємо більше перспектив, а відповідно і можливість отримати хорошу роботу, гідне життя. Ми сьогодні зробили цей світ трохи кращим і будемо продовжувати рухатися в цьому напрямку», — сказав президент компанії «NIX» Ігор Брагінський.

Завідувач кафедри комп’ютерної математики та аналізу даних Леонід Любчик розповів, що зараз йде розробка проектного навчання для студентів. «У нас навчаються дуже сильні діти. Треба, щоб вони займалися в гідних умовах. Це не просто аудиторії. Ми практично рік інтенсивно працювали з фахівцями компанії «NIX», розробляли нову систему навчальних планів, щоб реалізувати спільну програму. Я сподіваюся, що навчання буде не лише в цьому Центрі, а й, як ми плануємо, в компанії в режимі дуальної освіти», — сказав Леонід Любчик. За його словами, зараз проходять навчання за допомогою консультантів і безпосередньо викладачі, які будуть вести проектне навчання у студентів. Відзначимо, що Інноваційна освітня програма в першу чергу буде впроваджуватися на спеціальностях «Прикладна математика» і «Комп’ютерні науки» з метою реалізації концепції дуальної освіти.

Довідка:

У ХПІ функціонує кілька комп’ютерних класів і освітніх центрів, створених у співпраці з IT-компаніями. Так, у вересні 2017 року було відкрито комп’ютерний центр колективного користування ім. професора Арега Вагаршаковича Дабагяна за підтримки компанії DataArt. Тут студенти займаються в навчальний час, аспіранти та викладачі проводять науково-дослідну роботу.

На кафедрі інформатики та інтелектуальної власності НТУ «ХПІ» обладнана навчальна аудиторія за підтримки IT-компанії Insart. На базі кафедри систем інформації Політеху реалізований проект Науково-методичного центру (НМЦ) «Game Study» в рамках програми Erasmus+ «GameHub». За кошти гранту було придбано сучасні комп’ютери, які доповнили 3D-принтером за рахунок університету.

На кафедрі обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» за підтримки IT-компанії EPAM Systems було відкрито комп’ютерний клас. Кафедра співпрацює з компанією з 2014 року в рамках навчального, методичного та профорієнтаційного напрямків — щорічні екскурсії, стажування студентів та викладачів кафедри в компанії. Найближчим часом планується відкриття лабораторії «Nowa Lab», в якій буде впроваджено новітні методики практичного навчання студентів.