ХПІ & NKMZ: Переговори про співпрацю

13-14 березня делегація НТУ «ХПІ» побувала з робочим візитом у Донецькій області, де відвідала Донбаську державну машинобудівну академію (ДДМА) і Новокраматорський машинобудівний завод (NKMZ). Мета поїздки — обмін досвідом з вищим навчальним закладом Донбасу, а також переговори про співпрацю між ХПІ та NKMZ, пов’язані з працевлаштуванням випускників харківського вишу, обміном фахівцями, організацією спільного процесу навчання.

НТУ «ХПІ» представляли: проректор, професор Магомєдемін Гасанов, завідувач кафедри технологій машинобудування та металорізальних верстатів д.т.н. професор Олександр Пермяков, професор кафедри технологій машинобудування та металорізальних верстатів д.т.н. Олександр Клочко.

З ректором Донбаської державної машинобудівної академії Віктором Ковальовим та іншими фахівцями вишу обговорювали процес навчання, особливості профорієнтаційної роботи та способи залучення абітурієнтів до навчання в машинобудівній галузі.

На Новокраматорському машинобудівному заводі була організована зустріч з головним інженером підприємства Олексієм Волошиним, провідним технологом ВГТ Русланом Христичем, а також з фахівцями NKMZ, які закінчили аспірантуру НТУ «ХПІ»: зам. головного технолога Андрієм Жижевим і провідним технологом Андрієм Паціорою. Як повідомив проректор ХПІ Магомєдемін Гасанов, Новокраматорський машинобудівний завод потребує молодих фахівцях з вищою освітою, які вміють працювати на високотехнологічному обладнанні. «NKMZ пропонує хороші умови для роботи, високу заробітну плату (від 16 тис. грн. до 100 тис. грн.), тому перспективи у випускників НТУ «ХПІ» — вельми непогані», — розповідає Гасанов. В результаті попередніх домовленостей вирішили організовувати на заводі переддипломну практику, навчання для студентів, викладачів ХПІ. Головний інженер підприємства Олексій Волошин висловив бажання найближчим часом відвідати харківський виш і зустрітися з ректором Євгеном Соколом для подальших переговорів про співпрацю.

Довідка:

ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» — один з найбільших в Україні та в світі заводів важкого машинобудування. Містоутворююче підприємство Краматорська з 1930-х рр. (46% промислового виробництва міста в 2009 році). Машини NKMZ працюють більш ніж в 68 країнах світу. Завод виробляє металургійне обладнання, прокатне устаткування, гірничорудні машини, підйомні машини для шахт, ковальсько-пресове обладнання, енергетичне обладнання і т.д.