Відомий польський математик став Почесним доктором ХПІ

Професор польського Технічного університету м. Лодзь, член-кореспондент Польської академії наук Ян Аврайцевич (Jan Awrejcewicz) став Почесним доктором НТУ «ХПІ». Диплом і мантію, що підтверджують високе звання, вченому вручили ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол і Почесний ректор університету Леонід Товажнянський. Під час візиту польської делегації до ХПІ були проведені переговори з адміністрацією ХПІ для обговорення подальшої співпраці між вишами, а також відбулась лекція для студентів Політеху від Яна Аврайцевича.

Урочиста церемонія вручення диплома і мантії почесного доктора НТУ «ХПІ» відбулася 29 березня на Вченій раді університету. Під час вручення нагороди, ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол сказав, що це звання — визнання заслуг Яна Аврайцевича в розвитку співпраці між вишами, його вкладу в розробку міжнародних дослідницьких програм.

Професор польського Технічного університету м. Лодзь Ян Аврайцевич подякував ректору ХПІ Євгену Соколу і всім присутнім за такий титул, відзначивши, що для нього це перше іноземне звання «Почесний доктор університету».

Під час візиту до ХПІ представники польської делегації — професори Технічного університету м. Лодзь Ян Аврайцевич і Лукаш Качмарек провели переговори з адміністрацією НТУ «ХПІ». На зустрічі були присутні: ректор вишу Євген Сокол, проректор Геннадій Хрипунов, директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін, зав. кафедри прикладної математики Лідія Курпа, начальник відділу міжнародних зв’язків вишу Олександр Гончаров.

Ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол представив виш, і безпосередньо, Інженерно-фізичний інститут, відзначивши, що багато кафедр співпрацюють з іноземними партнерами, зокрема, німецькими і польськими університетами. «Це важливий етап для ХПІ. Ми відзначаємо заслуги видатних вчених, які вже довгий час співпрацюють з нашим університетом. Приємно, що кооперація з Польщею не переривається вже довгий час. Наші творчі зв’язки розвиваються і немає сумнівів, що вони будуть розширюватися, оскільки у нас є спільні інтереси», — сказав Євген Сокол.

За словами професора Яна Аврайцевича, співпраця триватиме, цікаво розвивати напрямок обміну студентами, роботу з отримання різних грантів, наприклад, для аспірантів і PhD.

Також в цей день відбулася лекція авторитетного польського вченого Яна Аврайцевича для студентів Політеху на тему Динаміка біфуркації пов’язаних / подвійних маятників в магнітно-електричних полях.

Довідка:

Першими Почесними докторами НТУ «ХПІ» були видатні світові вчені професори — Дмитро Іванович Менделєєв і Микола Єгорович Жуковський. За останні роки звання «Почесний доктор НТУ «ХПІ» отримали відомі вчені з 13 країн світу. Серед них: академік Борис Патон, професор Генріх Майер (Австрія), професор Мішель Фютен (Франція), професор Вольфганг Керстен (Німеччина), професор Надер Енгета (США), професор Мехмет Караджа (Туреччина).

Професор Ян Аврайцевич (Jan Awrejcewicz) очолює кафедру автоматики, біомеханіки і мехатроніки в технічному Університеті міста Лодзь. У 2016 році був обраний членом-кореспондентом Польської академії наук. Він є одним з авторитетних і відомих вчених, що працюють в галузі прикладної механіки, нелінійної динаміки і біомеханіки. Здобув всесвітню популярність завдяки своїм працям, що належать до розробки асимптотичних методів, завдань нелінійної динаміки дискретних і континуальних систем, а також біомеханіки, робототехніки і мехатроніки. Наукові результати проф. Яна Аврайцевича мають велике значення для вирішення практичних проблем, що виникають в промисловості і пов’язані з біфуркацією, хаосом, розробкою нових методів дослідження нелінійних ефектів в системах, які моделюються диференційними рівняннями в приватних похідних.

Під керівництвом Яна Аврайцевича виконується велика кількість міжнародних проектів. Протягом майже 13 років професор польського вишу співпрацює з вченими НТУ «ХПІ», а в 2011 році було підписано угоду про кооперацію з Технічним університетом міста Лодзь.