ХПІ виграв Гран-прі на міжнародній виставці

Представники Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» взяли участь в щорічній Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра-2019» та отримали Гран-прі в номінації «Профорієнтаційна робота серед молоді».

Також в рамках виставки молоді вчені ХПІ провели інтерактивні майстер-класи з фізики «Light is Fun». Це унікальний проект Політеху, що складається зі справжніх STEM-експериментів. Всі охочі могли взяти в них участь і переконатися, що фізика — це цікаво і пізнавально. Київський воркшоп став останнім із серії майстер-класів, які раніше пройшли в Харкові та Полтаві.

На виставці, яка відбулася в Києві 12-13 квітня, НТУ «ХПІ» представляли: доцент кафедри фізики вишу Ксенія Мінакова та доцент кафедри історії науки і техніки університету Сергій Радогуз. Вони продемонстрували досліди в стилі STEM з фізики, глядачами та учасниками яких стали понад 350 киян. У програмі майстер-класів було: знайомство з основними фізичними законами на простих і цікавих прикладах, відтворення різних оптичних експериментів і не тільки, наприклад:

— фізичні природні світлові явища: дисперсія, дифракція;

— оптичні ілюзії та явища інтерференції;

— ефекти, пов’язані з утвореннями різних видів газових розрядів, за допомогою котушки Тесли;

— що таке «Сонячний млин» і як він працює?

— як рухатися за певною траєкторією, використовуючи закони поглинання світла ?!

— як перетворити світло в електричну енергію і використовувати її?

— принцип невизначеності Гейзенберга (квантова механіка наочно). Квантова фізика і об’єктивна реальність — чи існує вона?!;

— зв’язок світла і звуку, як передати звук на відстань за допомогою світла.

Відзначимо, що раніше подібні майстер-класи пройшли в Харкові та Полтаві. 4 квітня майданчиком для експериментів стала виставка «Освіта Слобожанщини та навчання за кордоном» в Харківському палаці спорту. Протягом трьох годин у справжніх STEM-експериментах з оптики брали участь всі охочі. Заходи в Полтаві відбулися 8-9 квітня на виставці «Полтавський абітурієнт» в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.П. Котляревського. Вчені НТУ «ХПІ» демонстрували досліди з фізики для школярів, студентів коледжів і ліцеїв, вчителів, батьків. В цілому за два дні учасниками майстер-класів «Light is Fun» стали понад 300 полтавців, які переконалися, що фізика — це просто, захоплююче і пізнавально.

Організатори — НТУ «ХПІ», освітній проект «На урок».

Довідка:

Воркшоп з фізики «Light is Fun» — серія майстер-класів для школярів і вчителів, мета яких показати практичне застосування теоретичних знань з фізики, продемонструвати різноманітні досліди та експерименти. Ці заходи є «практичним» продовженням всеукраїнського конкурсу для школярів 7-11 класів «Наука — це цікаво!», який був організований НТУ «ХПІ» та проектом «На урок» для популяризації науки серед молоді.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія і математика. Це взаємозв’язок і тісний контакт тих областей знань, які дозволяють дитині зрозуміти складний і вкрай цікавий навколишній світ у всьому його різноманітті. Завдяки STEM-підходу діти можуть вникати в логіку явищ, що відбуваються, розуміти їх взаємозв’язок, вивчати світ системно і тим самим виробляти в собі допитливість, інженерний тип мислення, вміння виходити з критичних ситуацій. Це — кардинально новий рівень розвитку дитини.

Міжнародна спеціалізована виставка «Освіта та кар’єра» відбулася в Києві 12-13 квітня в міжнародному конгрес-центрі «Український Дім». На ній були представлені вітчизняні та зарубіжні навчальні заклади, програми обміну студентами, сучасні інноваційні технології в сфері освіти і ще багато цікавого.