У ХПІ «висадили» перше в Харкові «сонячне дерево»

Сьогодні на головній площі НТУ «ХПІ» встановили перше в Харкові «сонячне дерево», яке використовує енергію сонячних панелей. З його допомогою можна не лише цілодобово заряджати мобільні пристрої і користуватися послугами високошвидкісного інтернету. З настанням темряви «сонячне дерево» працює ще й як ліхтар, освітлюючи все навколо різнокольоровими вогнями.

Захід викликав величезний інтерес у студентів і викладачів університету. Основні розробники проекту «сонячного дерева» — вчені кафедри промислової і біомедичної електроніки ХПІ. В їх числі: професор Володимир Замаруєв, доцент Олександр Єресько, старший викладач Богдан Стисло. Вони розповіли про принцип роботи об’єкта, який полягає в тому, що енергія сонячних панелей заряджає акумулятор, розташований в нижній частині «дерева». Це дозволяє накопичити енергію в денний час і використовувати її. Об’єднання сонячних панелей (фотоелементів) — напівпровідникових пристроїв, прямо перетворює сонячну енергію в постійний електричний струм.

Як повідомив ректор Політеху професор Євген Сокол, «сонячне дерево» — лише перший експонат Парку науки і техніки, названого «STEAMPARK», який ХПІ реалізує спільно з Харківською державною академією дизайну і мистецтв. Він повідомив, що виш починає висаджувати «сонячний сад» — найближчим часом встановлять ще три таких дерева на території університетського містечка. До нього будуть додавати віртуально-зелений інтер’єр: траву замінять зеленим ковроліном, який не псується взимку. Також в планах творців STEAMPARK — встановити на території ХПІ арт- та інші промислові об’єкти, а також ноу-хау: вітрогенератори, навіс «крона» та інше.

«Це гідний для ХПІ рух. Такі інтелектуальні продукти ми будемо демонструвати і пропонувати використовувати Харкову. Думаю, нам усім є чим пишатися. Тепер зміцнилася впевненість в тому, що хороші наукові ідеї можна реалізувати і впроваджувати в нашому Політеху», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.