Підсумки виїзного марафону від вчених ХПІ: Формули і теореми — на практиці

23-25 ​​квітня молоді вчені НТУ «ХПІ» провели триденний виїзний освітній марафон «Якісна профільна освіта — кожній дитині» в місті Кропивницькому (Кіровоградська область). Це — серія різноманітних майстер-класів, дослідів, демонстрацій з фізики, хімії, енергетики, електроніки, лиття, двигунобудування та інших технічних напрямків з впровадженням STEM-підходу. Учасниками таких воркшопів стали понад 1000 учнів 9-11 класів та вчителів з різних шкіл міста. Завершився триденний марафон семінаром-тренінгом для вчителів Кропивницького і фестивалем науки для всіх охочих.

Протягом двох днів, 23-24 квітня, сімнадцять викладачів НТУ «ХПІ» відвідали шість шкіл м. Кропивницького, де проводили майстер-класи, досліди та демонстрації з різних технічних напрямків. Учасниками були старшокласники, їхні вчителі, які брали активну участь в заходах. Серед інтерактивних лекцій — «Сучасні вимірювальні та контрольно-діагностичні прилади», «Цікава електроніка», «Технологія приготування безалкогольних газованих напоїв», «Пізнавальна мехатроніка», «Захоплюючий світ лиття», «Двигунобудування: від історії до сучасних технологій», «Дивовижний світ 3D друку», «Physics Is Simple», «Світ полімерів» та інші, а також хімічні та фізичні досліди, демонстрація роботи трансформатора Тесли. Крім того, представники приймальної комісії Політеху розповіли майбутнім абітурієнтам про особливості цьогорічної вступної кампанії.

«Наша мета — донести школярам, ​​що наука — це цікаво і зовсім не страшно. За допомогою STEM-підходу можна довести, що технічні спеціальності — це не нудно, а фізика, хімія та інші представлені тут науки — величезний чарівний світ, який знаходиться навколо нас. Ми хочемо, щоб учні «загорілися» любов’ю до інженерної професії», — зазначив відповідальний секретар приймальної комісії НТУ «ХПІ» Сергій Петров.

За словами учениці Навчально-виховного об’єднання «Науковий ліцей» Тетяни Черепанової, такі уроки не лише цікаві, але й демонструють різноманітність професій: «Мені дуже сподобалося, адже це допомагає обрати майбутню професію, вже переглядати будь-які університети, інститути, в яких дуже високий рівень. І тут є над чим подумати».

Третій-завершальний день виїзних майстер-класів дозволив не лише школярам і вчителям, але також всім охочим мешканцям Кропивницького приєднатися до Фестивалю науки. Захід пройшов на базі Економіко-технологічного інституту ім. Роберта Ельворті, де вчені ХПІ представили різноманітну лабораторно-експериментальну STEM-зону. Вони проводили хімічні і фізичні досліди, майстер-класи, демонстрували роботів, 3D-принтери, роботу різних пристроїв, в тому числі, які працюють за допомогою сонячної енергії.

«Це досить цікаво, і я хотіла б, щоб у нас була така форма навчання. Мені сподобалося все, що тут презентують, тому що все легко сприймається. Те, що ми вивчаємо на уроках за допомогою теорем і формул можна побачити, помацати самому. Звичайно, це крутіше, ніж сидіти за партою і намагатися зрозуміти, про що йде мова. Звукова локації сподобалася найбільше», — розповіла десятикласниця школи № 17 Юлія Рябокова.

«Ми в ХПІ отримали партнера, який повністю поділяє наше бачення якісної освіти в Україні, впроваджує нові технології. Саме STEM-технології в навчанні розвивають у студентів здатності до дослідницької, аналітичної роботи, експериментування і критичного мислення», — підкреслив перший проректор Економіко-технологічного інституту ім. Р. Ельворті Ігор Василенко.

Також в цей день, 25 квітня, відбувся семінар-тренінг для вчителів профільних класів, зокрема, природничо-математичного напрямку. Він складалася з науково-популярних лекцій, методичного семінару, майстер-класів від представників ХПІ. Мета — передача досвіду популяризації природничих наук та інженерно-технічних спеціальностей, проведення наукових заходів, взаємодії шкіл з вишами.

За словами начальника управління освіти міської ради міста Кропивницького Лариси Костенко, основна мета таких заходів у тому, щоб діти знали про розвиток науки в різних галузях. Це також збільшує зацікавленість учнів у вивченні предметів природничо-математичного напряму.

Довідка:

Організатори заходівНаціональний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Економіко-технологічний інститут ім. Роберта Ельворті, Управління освіти міської ради міста Кропивницького.

Спікери НТУ «ХПІ»: доцент кафедри фізики Ксенія Мінакова, зав. кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики Роман Зайцев, доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Валерія Анан’єва, старший викладач кафедри промислової та біомедичної електроніки Богдан Стисло, доцент кафедри технології жирів та продуктів бродіння Дмитро Матюхов, доцент кафедри автоматизованих електромеханічних систем Андрій Ткаченко, старший викладач кафедри передачі електричної енергії Дмитро Данильченко, аспірант кафедри ливарного виробництва Юлія Рябець, старший викладач кафедри зварювання Альона Глушко, аспірант кафедри хімічної техніки та промислової екології Оксана Гетта, доцент кафедри комп’ютерних та радіоелектронних систем контролю та діагностики Юрій Хомяк, доцент кафедри технологій пластичних мас і біологічно активних полімерів Володимир Лебедєв, старший викладач кафедри електричних апаратів Сергій Вировець, представники Центральної приймальної комісії НТУ «ХПІ» — відповідальний секретар ЦПК, доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Сергій Петров, його заступники: доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки Сергій Радогуз, доцент кафедри двигунів внутрішнього згоряння Сергій Білик, доцент кафедри хімічної техніки та промислової екології Михайло Васильєв.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія і математика. Ці напрямки лежать в основі цієї методики освіти. При цьому дані дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування отриманих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямками розвитку точних наук і інженерії, а вчиться реалізовувати вивчене на практиці.