Бельгія зацікавилася проектом бізнес-інкубатора на базі ХПІ

29 травня НТУ «ХПІ» відвідала представниця бельгійської торгово-промислової палати VOKA Джилл Сутенс (Jill Suetens). Мета — ознайомлення з проектом eō Business Incubator, який діє на базі ХПІ, з програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України (КЕУ), яка надає йому фінансову і технічну підтримку. В рамках візиту відбулися переговори з керівництвом вишу про можливості співпраці, знайомство з діяльністю Політеху.

На зустрічі НТУ «ХПІ» представляли: ректор університету Євген Сокол, проректор з наукової роботи вишу Андрій Марченко, проректор з науково-педагогічної роботи Геннадій Хрипунов, зав. науково-дослідною частини вишу Георгій Лісачук.

Ректор Євген Сокол представив університет, розповівши про його основні напрями, наукові школи. Зазначив він і роботу вишу в напрямку реалізації стартапів: «Найбільш складна проблема не лише нашого університету, але України в цілому — відсутність досвіду комерціалізації проектів інтелектуальної власності. Останні кроки ХПІ спрямовані на співпрацю з державами, організаціями, які мають великий досвід в цій сфері. У нас є договір зі Стамбульським технічним університетом, з різними внутрішніми інвесторами, наприклад, Chernovetskyi Investment Group, з програмою USAID».

Євген Сокол розповів, що кооперація з американською програмою USAID призвела до створення всеукраїнського Бізнес-інкубатора, представництва якого відкриті в Києві (на базі КНУ ім. Шевченка) і Харкові (на базі НТУ «ХПІ»): «Уже пройшов перший етап. Всього було подано 176 проектів і після відбору Харків представлений двома роботами — від вчених ХПІ. Минулого тижня всі учасники навчалися в Американському домі в Києві, а зараз на базі ХПІ вони продовжать протягом 4 місяців доводити свої проекти до фінальної стадії».

Представник бельгійської торгово-промислової палати VOKA Джилл Сутенс зазначила, що чула про високі технології в Україні — це було однією з причин відвідування Києва і Харкова. «Я приїхала в якості представника місії бельгійської торгово-промислової палати, але також щоб дізнатися більше про ваші технології та чи можемо ми організувати таку місію і в наступному році. Мене вразило, що в Харкові дуже багато молоді, талановитих людей. Крім того, я чула, що тут високий рівень освіти. У нас є досвід проведення тренінгів по всьому світу. Ми готові поділитися тими знаннями і досвідом, які є у нас, проводити коучинг-сесії й в Україні», — сказала Джилл Сутенс.

По завершенні переговорів ректор Євген Сокол зазначив, що ХПІ важливо отримувати досвід створення стартапів від іноземних фахівців, оскільки це дозволить університету перейти на новий рівень створення інноваційного продукту та його впровадження.

Довідка:

Eō Business Incubator відкрився в Харкові 5 квітня 2019 року на базі НТУ «ХПІ». Мета — надання менторської підтримки не лише регіональним, а й загальноукраїнським стартапам, а також навчання технологіям їх просування і фінансування на вітчизняному та міжнародному ринках. Його особливість в тому, що він стає частиною міжнародної інноваційної екосистеми і націлений не лише на «молодіжні стартапи» та IT (як більшість існуючих), а й на комерціалізацію фундаментальних і технологічних розробок університетів. Другий такий бізнес-інкубатор реалізований в Києві на базі КНУ ім. Шевченка. Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України (КЕУ) надає фінансову і технічну підтримку цьому проекту.

Більше про відкриття eō Business Incubator за посиланням, про діяльність можна прочитати на сторінці в фейсбук та сайті.

Торгово-промислова палата Voka-Антверпен-Ваасланді (Королівство Бельгія) — організація, яка об’єднує більше 3000 корпоративних членів підприємств регіону в двох округах Антверпена і Ваасланда, які працюють в різних секторах економіки. Мета — стимулювання економічної активності, сприяння кращому підприємницькому клімату регіону шляхом лобіювання, співпраці і надання тієї чи іншої послуги для бізнесу. Існує 6 Voka – Торгово-промислових палат (ТПП) у Фландрії. Разом з Фламандською Асоціацією роботодавців ці 6 ТПП з альянсу Voka об’єднують більш ніж 18000 підприємств з усіх секторів Фламандського регіону.