5 напрямів співпраці ХПІ з «Гідросила Груп» та «Ельворті»

НТУ «Харківський політехнічний інститут» відвідали керівники провідних підприємств машинобудівної галузі міста Кропивницького — ПрАТ «Гідросила Груп» і АТ «Ельворті». Вони провели переговори з ректором НТУ «ХПІ» Євгеном Соколом, проректором вишу з наукової роботи Андрієм Марченком, представниками навчально-наукової частини вишу, вченими п’яти кафедр Політеху. Мета — обговорення етапів виконання спільних проектів за кількома напрямами, знайомство з науково-технічною базою ХПІ, науковими напрацюваннями кафедр.

Так, на сьогоднішній день ПрАТ «Гідросила Груп» і АТ «Ельворті» співпрацюють з такими кафедрами НТУ «ХПІ»: «Технологія пластичних мас і біологічно активних полімерів», «Теорія і системи автоматизованого проектування механізмів і машин», «Ливарне виробництво», «Обчислювальна техніка та програмування», «Інформаційні технології та системи колісних і гусеничних машин ім. О.О. Морозова». Серед напрямів спільної науково-технічної діяльності — підбір типів матеріалів (зокрема, пластмас) для деталей і вузлів сільськогосподарської техніки, питання експлуатації двигунів внутрішнього згоряння, енергозбереження при використанні електродвигунів на підприємстві, оптимізація технологічних процесів ливарного виробництва, розрахунки просторових деталей і машин на міцність і жорсткість, розвиток IT-технологій для позиціонування сільськогосподарської техніки на місцевості, розробка наукових основ створення електрогідравлічних мехатронних модулів для мобільних машин.

Під час переговорів представників ПрАТ «Гідросила Груп» і АТ «Ельворті» з керівництвом НТУ «ХПІ», навчально-наукової частини вишу, вченими кафедр Політеху були порушені питання про перспективи співпраці. Зокрема, проректор з наукової роботи ХПІ Андрій Марченко зазначив, що на даному етапі важливо запустити конкретні науково-технічні проекти, а в подальшому можливо розробити дуальну форму навчання. Крім того, йде узгодження договорів про науково-технічне співробітництво між підприємствами ПрАТ «Гідросила Груп» і представленими кафедрами НТУ «ХПІ».

Довідка:

У лютому 2019 року НТУ «ХПІ» відвідав Голова Наглядової ради ПрАТ «Гідросила ГРУП» Павло Штутман з метою визначення напрямів співпраці з університетом. Він провів переговори з керівництвом ХПІ, ознайомився з основними сферами діяльності вишу, відвідав кафедри і лабораторії Політеху, поспілкувався з вченими. Після відбувся візит у відповідь представників НТУ «ХПІ» до міста Кропивницького для знайомства з діяльністю підприємств ПрАТ «Гідросила Груп».

«Гідросила Груп» — найбільший виробник гідравлічних силових машин і компонентів гідросистем на території СНД. До її складу входить 6 виробничих підприємств: ПАТ «Гідросила» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво насосів і гідромоторів шестеренних; Приватне АТ «Гідросила АПМ» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво аксіально-поршневих машин і запасних частин до АПМ; ПАТ «Гідросила МЗТГ» (м. Мелітополь) — розробка і виробництво гідророзподільників; ТОВ «Гідросила ТЕТІС» (м. Мелітополь) — розробка і виробництво гідроциліндрів; Приватне АТ «Гідросила ЛЕДА» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво швидкороз′ємних з′єднань, фітингів і рукавів високого тиску; «ТОВ «Гідросила БЄЛАР» (м. Гомель) — розробка і виробництво гідроциліндрів. На даний момент на підприємствах «Гідросила ГРУП» працює близько 4000 осіб.