Драйвова наука для школярів в ХПІ

В НТУ «Харківський політехнічний інститут» відбувся фестиваль науки «Hands on Science». Він став завершенням другого сезону двотижневої інтенсивної школи STEMcamp School НТУ «ХПІ». Сотня школярів з Харківського регіону, а також Запорізької та Кіровоградської областей представили гостям свої наукові проекти. За час літньої STEM-школи вони спроектували макети «розумного будинку» і електростанції, сконструювали роботів, розробили технологію створення фарб, бенгальських вогнів, молекулярної кухні, прототип електричного генератора автономної зарядки телефону, навчилися очищати воду від домішок, створювати 3D-моделі, та багато іншого.

Відкриваючи захід, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол привітав учасників, гостей фестивалю. «Сьогодні важлива подія. Ми підбиваємо підсумки двотижневої STEMcamp School, де на практиці ви познайомилися з особливостями фізики, хімії, математики, інженерії. Я не сумніваюся, що це було дуже цікаво і ми побачимо роботи, які ви зробили своїми руками. STEM-освіта розвивається по всьому світу, тому що інженерія — основа розвитку будь-якої держави».

Після офіційного відкриття фестивалю, учасники STEMcamp School, які працювали в невеликих командах, презентували свої 19 наукових проектів за напрямами: енергетика, екологія, фізика, електроніка, робототехніка, хімія, 3-D моделювання.

Так, школяр Олексій Межибецький, який працював в команді «енергетиків», презентував проект «Електростанція своїми руками». Він розповів, що участь в STEM-школі йому сподобалася: «Не шкодую, що провів тут час. Протягом останніх чотирьох днів ми робили проект. Ми паяли, робили підрахунки і обчислення потрібних нам даних. Було дуже цікаво».

Учениця школи №45 Ксенія працювала над проектом «Рука-маніпулятор» — це робот, який можна використовувати у важкодоступних місцях, переносити дрібні об’єкти: «У нас команда з чотирьох осіб. Ми розробляли робота на кафедрі промислової електроніки. Збирали його один день, а наступні два дні писали програму».

Серед учасників STEMcamp School-2019 були школярі, які прийшли на проект вдруге. Представник однієї з команд-хіміків Микита Лукаш відзначив: «Хотілося просто продовжити. Перший рік проекту я підтримав повністю. Він мені дуже сподобався, мені захотілося зануритися в цей драйв ще раз. У минулому році ми робили мило, пофарбоване власними барвниками — власного синтезу. А цього року у нас «кольорова хімія».

Учень школи №131 Володимир Куренков також був учасником першого сезону STEM-школи. Цього разу він працював над «бенгальськими вогнями». «Це дуже цікавий проект особливо у напрямку хімії. У школі вона більше наближена до програми, а тут у нас повна свобода дій. Будь-який об’єкт, який ми хочемо вивчити, нам доступний. Тут дуже дружня атмосфера. Було легко працювати. Якщо в наступному році пройду відбір, то буду брати участь ще раз», — поділився враженнями Володимир Куренков.

Один з організаторів STEMcamp School доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій НТУ «ХПІ» Сергій Петров сказав, що такий науковий табір для школярів — унікальний проект ХПІ. Головна мета — показати ті можливості, які є в хлопців та дівчат. «Учасники демонструють проекти, які зробили своїми руками за час навчання в нашому таборі. Вони працювали за тими напрямами, які їм подобалися. Перед ними попереду вибір їх майбутнього життя. Наше завдання показати, ким вони можуть стати, які перспективи дають ті знання, які вони отримують. А також, що це цікаво. Важливим є те, що їм це подобається», — сказав Сергій Петров. Він додав, що рівень проектів дітей дуже високий. Крім того, деякі школярі-учасники минулого року в цьому сезоні вирішили стати волонтерами проекту, допомагати новачкам.

Ментор школи за напрямом фізики доцент НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова зазначила, що всі учасники STEMcamp School — мотивовані діти, які хочуть щось дізнатися, спробувати нове. Вона пояснила, що перший тиждень школи — лекційний, щоб вони могли розібратися з напрямами і вирішити, що ж їм цікаво, а на другий — розробляти проекти: «Ментори готують список можливих робіт, а учасники після лекцій обирають, що ж їм цікаво. Ми завжди враховуємо вибір дітей. Наприклад, на першому тижні вони хотіли одні проекти, а прослухавши лекції — могли поміняти свою думку. Тому в якихось командах у нас більше дітей, в якихось трохи менше. Тут відбувається поділ, як у хорошій стартап-групі», — сказала Ксенія Мінакова.

За словами організаторів, проект STEMcamp School триватиме й надалі. Він доступний для всіх дітей, в тому числі, з особливими потребами.

Більше фото можна подивитися на сторінці прес-служби ХПІ в Facebook.

Довідка:

STEMCamp School НТУ «ХПІ» — інтенсивна літня школа для дітей, організована в 2018 році молодими вченими НТУ «ХПІ за підтримки Посольства США в Україні. Слухачами першого сезону школи були 100 школярів м. Харкова та області. Протягом 10 днів вони працювали з вченими вишу та розробляли свої проекти.

Організатори STEMCamp School-2019 — Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ» за підтримки Харківської обласної державної адміністрації.

Офіційна сторінка #STEMCampSchool в Facebook: www.facebook.com/STEMcampschool/

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія і математика. Ці напрями лежать в основі цієї методики освіти. При цьому дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування отриманих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямами розвитку точних наук та інженерії, а вчиться реалізовувати вивчене на практиці.